Taliban võtab rahvusvahelisest abirahast matti

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani ehitajad tööpostil.
Afgaani ehitajad tööpostil. Foto: SCANPIX

USA sõjaväe ja rahvusvaheliste aitajate Afganistani ülesehitustöödeks mõeldud rahast saavad oma osa ka Talibani mässulised, vahendab uudistevõrk Reuters kohalike juttu.


Näiteks USA sõjaväelt kahe kuu eest 1,2 miljoni dollari (13,4 miljoni krooni) suuruse lepingu saanud Mohammad Ehsan tunnistas, et maksis sellest suure osa Talibani mässulistele. Logari provintsis teeparandust korraldama pidanud Ehsani jutu järgi röövisid mässulised tema venna ja nõudsid lunaraha.

«Sa ju tead, et me vajame seda Ameerika raha džihaadi pidamiseks,» tsiteeris Ehsan mässulisi, kellele ta oma pidi oma venna vabaduse eest maksma 200 000 dollarit (umbes 2,2 miljonit krooni). Mässulised nõudsid talt ka seda, et ta vahetaks dollarid Afganistani või Pakistani rahaks, väites, et USA rohelised rahatähed on moslemitele keelatud.

Ka ülesehitajatega koostööd tegelevatel provintsiarendamisšuuradel osalevad külavanemad tunnistavad, et mässulised pressivad neilt raha välja.

«Provintsi ülesehitusmeeskond andis mulle 500 000 afgaani (üle 100 000 krooni) küla kanalisatsiooni puhastamiseks, kuid Taliban sundis sellest 200 000 (40 000 krooni) endale maksma,» rääkis Aslam Jan sealtsamast Logari provintsist.

NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAFi) kõneisik major Joel Haper tunnistas, et neil on infot sellistest juhtumistest ja mässulistevastases võitluses võetakse taolisi võimalusi arvesse. «Selliseid intsidente uuritakse ning meil on olemas meetmed, millega püütakse selliste asjade juhtumist vältida,» lausus ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles