Mis on El Niño?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
El Niño ohvriks sattunud järv Nicaraguas.
El Niño ohvriks sattunud järv Nicaraguas. Foto: Reuters/ScanPix

El Niño – hispaania keeles vastsündinud Jeesusele viitav «poisike» – on ilmastikunähtus, mis toob kaasa Vaikse ookeani idaosa pindmise kihi soojenemise. El Niño tekib keskmiselt kaks korda kümne aasta jooksul (tavaliselt 4–7 aasta järel). Nähtusega kaasnevad vihmasajud tavaliselt kuiva kliimaga Lõuna-Ameerika läänerannikul ja põuad Austraalias ning Lõuna- ja Kagu-Aasias. 

Anomaaliat põhjustab tuulte püsiv suunamuutus. Tavaliselt puhuvad tuuled piki Lõuna-Ameerika rannikut lõunast põhja ning pöörduvad ekvaatorile lähenedes avaookeanile (läände). Vee ärakanne pinnakihist põhjustab Lõuna-Ameerika rannikul tõusuhoovuse, külm ning toitaineterikas vesi liigub ookeanisügavustest ülespoole, muutes Vaikse ookeani idaosa heaks kalastuspiirkonnaks.

El Niño puhul on veemasside liikumine piki Lõuna-Ameerika rannikut vastupidine. Püsivad läänekaartetuuled toovad Lõuna-Ameerika läänerannikule sooja ning toitainetevaese vee, mistõttu kalad surevad ja kliima muutub globaalsel tasandil. Võimsamat laadi El Niño puhul kaasnevad ka suured tormid ja üleujutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles