IRL: Eesti ei tohi aktsepteerida Kreeka võlgade korstnasse kirjutamist

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Peeter Langovits

Täna hommikul kogunes Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisus arutamaks Kreeka võlakriisi. Erakonna esimehe Margus Tsahkna sõnul võeti vastu kaks põhimõtteliselt seisukohta seoses Kreeka päästepaketi eelläbirääkimiste alustamisega.

«Esiteks ei ole IRL nõus tegema järeleandmisi seniste Kreeka laenude vähendamiseks ehk ei aktsepteerita mitte mingisugust võlgade korstnasse kirjutamist. Endale võetud kohustused tuleb täita. Vastupidine sõnum teistele Euroopa riikidele tähendaks kaost eurotsoonis,» selgitas Tsahkna eestseisuse positsiooni.

«Usaldus kommunistist peaministri poolt juhitud Kreeka suhtes on sisuliselt olematu. Kreeka peab oma tegudega näitama, et nad võtavad oma kulud kokku ning viivad läbi lubatud reformid. Ma ei ole kindel, et  Tripras, kes üritab oma rahvale näidata, nagu oleks tal Euroopa poolt nuga kõrile pandud, selle protsesse läbi suudab viia. Seda peavad tahtma kreeklased ise.» 

Teiseks IRLi poolt kinnitatud põhimõtteks on see, et Eesti ei suurenda oma rahalist panust ESMis seoses Kreeka võimaliku abiprogrammiga. «Oleme oma finantsilise kohustuse tänaseks ESMis määratlenud ja täiendavat maksumaksja raha enam sinna ei luba lisada,» ütles Tsahkna.  

«Solidaarsus on Euroopa Liidu üheks kandvaks teljeks, kuid abi ei saa ega tohi peale suruda abivajajale, kes seda ei taha. Seega on lähimatel nädalatel Kreeka kommunistidest koosneva valitsuse ja parlamendi sammud kriitilise tähtsusega, sest  kui jätkatakse senist kummivenitamist ja «pokkerimängu» teiste liikmesriikidega, siis tuleb neil jätkata võlakriisi lahendamist üksi – st eurotsoonist lahkudes,» ütles Tsahkna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles