Akadeemik Raukas: elekter läheb kordi kallimaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemik Anto Raukas
Akadeemik Anto Raukas Foto: Marina Puškar

Akadeemik Anto Raukas ütles Kuku raadio saatele «Ärataja» antud intervjuus, et elektri hind tõuseb lähiaastatel palju.

Raukas märkis, et poliitikute juttu ei maksa uskuda - et hinnatõus praegu ära jääb, on Raukase sõnul lihtsalt valimiseelne propaganda ja hinnatõus lükkub veidi edasi.

Akadeemik selgitas, et meil on energeetikas pikka aega olnud alarahastamine, lisaks tuleb Euroopa Liidust palju energeetika kohta käivaid suuniseid, mida Eestis usinasti täidetakse.

Kõikidele liikmesriikidele kehtestatakse ühesugused nõudmised, mis ei arvesta riikide eripäradega, näiteks klimaatiliste erisustega. Raukas nimetas lausa skandaalseks praegust olukorda, kus Eesti inimesed doteerivad taastuvenergiat, mis aga müüakse edasi Lätti.

Hinnatõusust Raukase teatel pääsu pole. Ta märkis, et suurtarbijatele on elekter pärast turu avamist oluliselt kallimaks läinud, sama ootab ees tavatarbijaid, sest aastal 2013 peavad ka tavatarbijad elektrit börsilt ostma hakkama.

Raukas lisas, et aastal 2020 on elekter praegusest 2-3 korda kallim, sest põlevkivist elektri tootmine muutub kallimaks CO2 kvoodi kallinemise tõttu, millest pääsu ei ole.

Akadeemik Raukas teatas, et korralik energeetika arengukava on Eestis ikka veel puudu, pole otsustatud, kas ehitatakse oma tuumajaam, liitutakse Leedulaste projektiga või laiendatakse Narva elektrijaama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles