Kruiisikaide kõrvalt päästeti kaheksa «merehädalist»

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Merepäevade raames viidi kruiisikaide kõrval läbi merepäästeõppus, mille stsenaariumi kohaselt sattus merehätta lõbusõidulaev, mille pardal viibis ka hulk reisijaid.

Õnnetut lõbusõidulaeva etendas lootsilaev Ahto 26 ning vette kukkunud reisijaid vabatahtlikud päästjad.

Kui laev on jõudnud kruiisikaile piisavalt lähedale, et sinna kogunenud pealtvaatajad ka midagi näeksid, lastakse lendu kõigepealt üks signaalrakett, seejärel teine. Siis lähevad käiku kaks oranži suitsu välja ajavad signaalsuitsupadrunid. Seejärel e jäägi «merehädalistel» muud üle, kui päästevestid demonstratiivselt selga tõmmata ja päästeparv vette visata. Kokkupakitud kujul  meenutab päästeparv valget, otstest veidi kumerat tündrit. Aga kui see on vette visatud ja õiget nööri sikutatud, laguneb valge korpus kaheks ning parv puhub ennast loetud sekundite jooksul täis. Neli «ohvrit» poevad sinna sisse, neli ülejäänut jäävad niisama vette hulpima.

Eemalt aga kostavad juba sireenid ning nende saatel lähenevad Soome vabatahtliku merepääste lipulaev Jenny Wihuri ja Eesti vabatahtlike merepäästjate RIB-tüüpi päästekaater.

Ka Jenny Wihuri pealt lastakse kaater vette ning vähem kui viie minutiga on kõik kaheksa merehädalist juba päästelaeva pardale toimetatud. Mõnel mehel ei jõudnud isegi juuksed märjaks saada.

Jenny Wihuri peal aga mängitakse kogu protseduur põhjalikult läbi. Viga saanud lootsilaev pukseeritakse trossi abil minema. Juhuks, kui laval peaks olema tulekahu, demonstreeritakse ka tulekustutamisvõimekust. Lootsilaeval viibivate ajakirjanike õnneks suunatakse tugev veejuga meist siiski eemale.

Veidi aja pärast seob lootsilaeva pardale tulnud Soome päästja puksiirtrossi lahti, laskub teda oodanud kaatrisse ning sõidab tagasi Jenny Wihurile. Päästeõppus on selleks korraks läbi.

Õppuse viisid läbi MTÜ  Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste koostöös Viking Life-Saving Equipment Estonia AS-iga. MTÜ Tallinna Vabatahtlik Merepääste on sidusorganisatsiooni MTÜ Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles