Jägala joale plaanitakse vägevat silda

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jägala joa sild
Jägala joa sild Foto: Jõelähtme vallavalitsus

Tallinna Tehnikakõrgkooli ja Jõelähtme valla koostöös valmis projekt silla lahendusest, mis ühendaks Jägala joa juures jõe mõlemad kaldad. Sild avaks võimaluse nautida paremini Baltimaade kõrgeima loodusliku joa vetemängu.

Jägala juga
Jägala juga Foto: Vahur Leemets

Suve hakul valmis Tallinna Tehnikakõrgkoolis Jägala joa silla kohta koostatud diplomitöö, mis võetakse aluseks Jägala joa puhkepiirkonna detailplaneeringu koostamisel. Sild on kavandatud joast allapoole, Jägala joa ette, et võimaldada liikumist ühelt kaldalt teisele ning vaadelda ja nautida joa laskumist jõesängi.

Etteruttavalt olgu öeldud, et silla ehitamine saab toimuda ainult euroraha toel ja valmine on pigem lähiaastate küsimus. «Jägala juga on väga populaarne loodusturismi sihtkoht nii külastajatele kodu- kui ka välismaalt,» ütles vallavanem Andrus Umboja. «Lisaks silla funktsioonile saaks see olema ka vaateplatvorm ning kutsuks veelgi enam külastajaid erinevatel aastaaegadel joa mitmepalgelist ilu vaatama,» lisas Umboja.

Mõlemat kallast ühendavat silda saavad kasutada vaid jalakäijad. Projekt on koostatud 3D mudelina, mis annab sillast üksikasjaliku ülevaate ja ka konstruktsioonidesse sissevaate. Silla projekti tegid Tallinna Tehnikakõrgkooli ehitusteaduskonna üliõpilased Kaisa Männamaa ja Rain Kimmel diplomitööna. Tööd juhendasid ehitusteaduskonna dekaan professor Martti Kiisa ja lektor Karin Lellep.

Kaunid liimpuidust sillakaared kannavad puittekiga silda, mis on kavandatud joast mõistlikule kaugusele, et puit jääks vee ja jää mõjust kahjustamata. Projekti plussiks on see, et maapind, kuhu silla otsad toetuvad on tugeval pinnasel, kaldasambad tehakse raudbetoonist. Lookleva kujuga sillatekk on terves ulatuses ümbritsetud käsipuudega. Sild on kavandatud sujuva kaldega, mis võimaldab mugavat liikumist nii jalgsi kui ka ratastooliga. Projekteerijad käisid töö käigus korduvalt Jägala joal, jälgisid juga aastaringselt ning arvestasid projekteerimisel kõiki nüansse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles