Kunstiinimesi pahandab Tallinna otsus galerii pind müüki paisata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disainiöö 2010 näituse avamine Disaini- ja arhitektuurigaleriis.
Disainiöö 2010 näituse avamine Disaini- ja arhitektuurigaleriis. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti kunstnikke, disainereid ja arhitekte koondavad ühendused saatsid Tallinna linnapea Edgar Savisaarele pöördumise, milles palutakse kaaluda, kui mõistlik on enne kultuuriaastat MTÜ Disaini- ja Arhitektuurigalerii kasutatav pind müüki panna.

Pöördumise ajendiks oli Tallinna linnavalitsuse 6. oktoobri istungil vastu võetud otsus esitada Tallinna linnavolikogule eelnõu Müürivahe tn 28 / Pärnu mnt 6 asuva korteriomandi müügiks, kuigi ruumid on antud määramata tähtajaks üürile MTÜ-le Disaini ja Arhitektuurigalerii.

«Pöördumisele allakirjutanud mõistavad igati Tallinna linnavalitsuse ja Tallinna linnavolikogu pingutusi, et Tallinna linna eelarve ka 2011. aastal suudaks täita linnakodanike ootusi ja vajadusi,» kirjutasid kirja saatnud. «Samas oleks just enne kultuuripealinna aasta käivitumist hästi toimiva ainsa disainile ja arhitektuurile spetsialiseerinud galerii sulgemine äärmiselt negatiivne märk.»

Pöördumisele allkirja andnute väitel käivitus galerii tegevus 2002. aastal ja kogu oma tegevuse vältel on pälvinud tunnustust nii valdkonna tegijate kui ka vaatajate, kuraatorite ja kriitikute poolt. Igal aastal on galeriis toimunud umbes 20 näitust ja üritust ning avalikkusele on tutvustatud Tallinna linnaosade uusi detailplaneeringuid ja arhitektuurikonkursside võiduprojekte.

Väidetavalt on galerii oma kaheksa-aastase tegevuse jooksul teadlikult tutvustanud just disaini- ja arhitektuuriprojekte, seda nii kohalike ettevõtjate tootedisaini näitel kui ka rahvusvahelises plaanis.

«On tähelepanuväärne, et Eesti disainiauhind Bruno nominentide näitus ja auhinnatseremoonia on algatuse ellukutsumise ajast toimunud just selles galeriis,» kirjutati pöördumises.

Linnapeale ja Tallinna linnavolikogu esimehele kirjutanud tõstsid esile, et galerii tegevus on äratanud rahvusvahelist tähelepanu ning koostööd on tehtud mitmete välismaiste asutustega ja tutvustatud on näiteks hispaania ja jaapani kunstnike loomingut.

Samuti rõhutati kirjas, et galeriil on väga hea kontakt olnud sihtasutusega Tallinn 2011 juba 2008. aastast, kellega koostöös on toimunud näitused «Eesti eetiline suveniir», fotonäitus «Pildista kultuuri», projekt «Trumm-it» ning Plektrum festivali programmiüritused.

Kirjale andsid allkirja Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Disainerite Liidu, Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Sisearhitektide Liidu, Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Disainikeskuse, Eesti Arhitektuurikeskuse, SA UNESCO Eesti Rahvusliku Komisjoni, MTÜ Disaini- ja Arhitektuurigalerii ja MTÜ Tallinna Noorte Klubi Kodulinn / Kodulinna Maja esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles