Linnavalitsus peab tasuma Tallinna Vaba Waldorfkooli tegevuskulud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Halduskohus otsustas reedel, et Tallinna linn peab tasuma Tallinna Vaba Waldorfkooli nime kandvale erakoolile üle 47 000 euro tegevuskulude katteks; otsus pole jõustunud ning selle peale võib 30 päeva jooksul esitada apellatsioonkaebuse.

MTÜ Haridus- ja Kultuuriselts Tuulemaa esitas tänavu jaanuaris Tallinna halduskohtule kaebuse Tallinna linna kohustamiseks tasuma eraüldhariduskooli Tallinna Vaba Waldorfkooli tegevuskulud möödunud aasta 14. augustist kuni 21. detsembrini esitatud arvete alusel kogusummas 47 476 eurot.

Kool taotles linna kohustamist osalema Tallinna Vaba Waldorfkool tegevuskulude katmises ning tasuma juba esitatud arved erakooliseaduse sätestatud kohustuse täitmiseks.

Kool leidis, et vastavalt erakooliseadusele osaleb linn eraüldhariduskooli tegevuskulude katmises proportsionaalselt selles kooli õppivate õpilaste arvuga, kelle rahvastikuregistri järgne elukoht asub selle valla või linna haldusterritooriumil. Tallinna linn vastavat kohustust aga ei täitnud.

Tallinna linn ei nõustunud kaebusega ning oli seisukohal eraõiguslikule juriidilisele isikule kuuluva kooli tegevuse toetamine ei ole olemuselt omavalitsuslik ülesanne, vaid kohustus, mille riik on vabatahtlikult endale võtnud ja mille täitmise seadusega omavalitsusele delegeerinud. Linn ei nõustunud riigi poolt seadusega kohalikule omavalitsusele pandud kohustustega ja leiab, et vastav regulatsioon on põhiseadusega vastuolus.

Halduskohus leidis, et kohalikul omavalitsusel on võimalik esitada oma õiguste kaitseks nõudeid riigi vastu. Esialgu lähtub aga kohus sellest, et seadus on endiselt kehtiv ning eraüldhariduskooli tegevuskulude katmises osalemise kohustus kohalikul omavalitsusel. Seega tuleb kaebus rahuldada ning kohustada Tallinna linna tasuma kaebaja poolt peetava Tallinna Vaba Waldorfkooli tegevuskulude katteks 47 476 eurot. Lisaks peab linn maksma 1695 euro suurused menetluskulud.

Tallinna linn võib otsuse peale esitada apellatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtule 30 päeva jooksul.

Varem on ka riigikohus kohustanud omavalitsusi osalema tegevuskulude katmises. Mais jättis kohus jõusse halduskohtu otsuse, milles kohustatakse Tallinna linna osalema Audentese erakooli ja spordigümnaasiumi tegevuskulude katmises. Riigikohus tunnistas 2014. aastal põhiseadusevastaseks selle, et riik ei eralda omavalitsustele erakoolide tegevuskulude katmiseks vajalikku raha. Sellele vaatamata ei saa omavalitsusüksus vaidlustada enda kohustust erakoolide ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles