Aasta parimaks taluks valiti Suitsu talu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu parima talu konkursi üldvõidu ja tiitli «Aasta talu 2015» sai Suitsu talu Valgamaal.

Konkurss viidi läbi kolmes erinevas kategoorias, milleks olid traditsioonilised tootmistalud, alternatiivsete tegevusaladega talud ja noortalunikud.

Aasta taluks valitud Suitsu talu Valgamaal sai ühtlasi ka parima tootmistalu tiitli. Suitsu talus kasvatatakse teravilja- ja õlikultuure. Maad on paarsada hektarit ning põllud annavad väga head saaki. Talul on ilus õu, hooned on kenad ning tiigis ujub pardipere. Tootmishoone, mis on samal ajal garaaž, ladu ja saekaater, annab veidi lisategevust. Põllutöömasinad on korralikud ja hästi hoitud.

Parimaks alternatiivse tegevusalaga taluks valiti Seedri puhketalu Võrumaal. Žürii hinnangul on Seedri puhketalu kindlasti üks uhkemaid turismitalusid Eestis. Eelmise sajandi alguse näidistalu, kus muuhulgas  on omal ajal olnud koguni 12 tiigist koosnev süsteem koos regulaatorite ja muu taolisega. Praegu on talus kuus tiiki, nende ääres on saunad. Talukompleksis on mitmeid erinevaid hooneid, millest pea kõik on taastatud. Tegu on ühe hinnatuima pulmakohaga Eestis. Pererahvas elab kunagises peamajas, mis on täielikult renoveeritud ja asub keset kompleksi.

Parimaks noortalunikuks valiti Lasva vallas asuvat Kaku-Miku talu pidav mahetootja Torben Skov koos Katrin Kohkiga. Skov, kes on päritolult taanlane, tuli Eestisse üle kümne aasta tagasi, kui oli 21-aastane. Esialgu nädalaks jääda plaaninud mees peab nüüd juba kümme aastat Võrumaal talu. Mehe vastutusel on 550 hektarit maad ja 160 lihaveist. Peres kasvab pooleaastane poeg Johan. Žürii hinnangul on Skovi talupidamine ratsionaalne ja hästi läbi mõeldud.

Konkursi käigus hinnati talude tootmisnäitajaid, keskkonna- ja muude nõuete täitmist ning talu heakorda. Talud esitati konkursile erinevate põllumajanduse ja maaeluga seotud organisatsioonide poolt.

Positiivse üllatusena oli osalejate keskmine vanus vaid 40 aastat, mis näitab ilmekalt, et noored soovivad põllumajanduse ja maaettevõtlusega tegeleda ning nad on selles edukad, nentis Eestimaa Talupidajate Keskliit.

Aasta talu tiitel anti välja Eesti talupäevadel Jänedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles