Pahatahtlikkus või arusaamatus? Reisilaev viis festivalikülastajad valesse sadamasse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monica Kalasadamas. Üleval kapten Kaarel Sillat, all peakokk Risto Noormaa.
Monica Kalasadamas. Üleval kapten Kaarel Sillat, all peakokk Risto Noormaa. Foto: Sander Ilvest

Eile hilisõhtul viis aurik Katharinat asendanud reisilaev Monica Nargenfestivali külastajad Naissaarelt Lennusadama asemel Kalasadamasse, mis tõi kaasa inimeste pahameele. Kui festivali korraldusjuht ja auriku Katharina kapten kahtlustavad pahatahtlikkust, siis Monica omaniku sõnul oli tegu kommunikatsiooniprobleemiga.

Esialgu süütuna näiv arusaamatus areneb millekski enamaks, kui Nargenfestivali korraldusjuht Kadri Tikerpuu viitab n-ö konkurentsitülile. Nimelt hakkas tänavu Tallinna ja Naissaare vahet lisaks Monicale sõitma ka aurik Katharina. Veel enam, sel aastal loobus Nargenfestival koostööst Monicaga ning transpordipartneriks sai Katharina.

Eile lõppesid aga Nargenfestivali Naissaare etendused ja kontserdid ning kuna inimesi oli palju, tuli teha ka mitu reisi. Katharina kapten Herki Haldre tellis õhtuks lisareisi laevadelt Monica ja Juku.

Kui Juku tõi inimesed Lennusadamasse, nii nagu kokku lepitud, siis Monica viis 130 reisijat Kalasadamasse. Sealt Lennusadamasse ei ole küll väga pikk maa - pisut rohkem kui kilomeeter -, kuid õhtul kella 23.30 paiku mandrile jõudnud inimeste, eelkõige just autoomanike pahameel oli õigustatud, tõdes Nargenfestivali korraldusjuht Kadri Tikerpuu.

«Arvan, et see oli Monica poolt pahatahtlik tegu,» ütles Tikerpuu Postimehele. «Tegu on konkurentsitüliga. Mina korraldajana olen tohutult nördinud ja oskan vaid publiku ees vabandust paluda, et nad ebamugavusi pidid kogema,» lausus ta.

Tikerpuu kinnitusel tellis Katharina Monicalt reisi, kõik oli kokku lepitud ning Lennusadamas oli Monica jaoks ka koht olemas. Nii aga ei läinud ja täna hommikul saatis segaduses korraldaja kirjad nii Katharina kui ka Monica esindajatele, et nad juhtunut selgitaksid. «Katharina kapten saatis mulle kirjavahetuse Monica esindajaga, kuid Monical jäi õigust ülegi,» nentis Tikerpuu, kellele tundub, et Monica viis nimelt reisijad valesse sadamasse.

«Muidugi on inimesed vihased»

«Seni tegutses Monica põhimõtteliselt üksinda, nüüd on nad pahased, et Katharina neile konkurentsi pakub,» möönis ta. «Eks see näitab, et tegime õige valiku ja välistasime Monica oma koostööpartnerite nimekirjast. Nende peale ei saa kindel olla. Neid ei saa usaldada,» sõnas Tikerpuu.

Katharina kapten Herkki Haldre selgitas, et eile õhtul toimus kolm reisi. Inimesi vedas nii Katharina, Juku kui ka Monica. «Reis oli tellitud, kuid mingil segasel põhjusel viis Monica inimesed Kalasadamasse. Muidugi on inimesed vihased, kui jõuavad nii hilja valesse sadamasse, ja siis veel öeldakse, et meid ei huvita, vaadake ise, kuidas oma autode juurde saate. Miks Monica nii tegi, seda ma ei tea. Kahtlemata on see inetu lugu,» nentis Haldre.

Ta tunnistas, et pärast nende liiniletulekut on Monicaga nägelemisi ja pisiseiku olnud küll ja küll. Haldre ei usu, et tegu on päris sellise olukorraga, kus keegi «kurja käega kavalalt mõtles, kuidas kellelegi pikemas perspektiivis halba teha».

«Pigem näeme siin lühinägelikku mõtlemist. Ehk mõeldi, et inimeste viha pöördub nüüd meie vastu või süüdistatakse Nargenfestivali, kes niimoodi solgutab ja ebakorrektse transpordi tellib. Tont seda teab, need on spekulatsioonid.»

Ta on suhelnud ka Monica esindajaga, kes väitis, et ei saanud aru, et peab reisijad Lennusadamasse viima. Seda ütles Monica omanik Andres Vaatmann täna õhtul ka Postimehele.

«Sihiteadlikku käkikeeramist ei olnud»

«Mina sain alles täna hommikul teada, et olime reisijad valesse sadamasse viinud. Seni polnud keegi meile seda öelnud. Me isegi ei tulnud selle peale, sest Lennusadamas pole meile kohta, me ei saa seal silduda,» rääkis Vaatmann. «Oleks meile keegi seda öelnud, poleks mingit probleemi olnud.»

Samas kinnitas Katharina kapten Haldre, et tellimuslehe peal oli selgelt kirjas, et reisijad tuleb tuua Lennusadamasse. «Tellimusele vastati ehk me saime Monicalt arve, kui palju reis maksab,» ütles ta.

Vaatmann aga väitis, et ta pole juba mitu päeva e-kirju vaadanud ning sellised asjad tuleks alati telefoni teel üle rääkida. «Meil on nii palju tööd ja me ei jõua iga päev kirju vaadata,» lausus ta.

Talle meenus, et eile õhtul oli laeval ka festivali korraldaja, kes aga ei maininud sõnagagi, kuhu nad minema peavad. «Võib-olla korraldaja siis eeldas midagi, aga mina jälle ei osanud eeldada, et peame Lennusadamasse minema,» sõnas Vaatmann, eitades igasugust pahatahtlikkust. «Mingit sihiteadlikku käkikeeramist siin kindlasti ei olnud.»

Küsimusele, kuidas laev Juku oskas õigesse kohta minna, väljendas Vaatmann imestust, et kas Juku teenindas eile õhtul reisijaid. «Jukust ei tea ma midagi.»

Monica kapten Kaarel Sillat lisas, et laevaliikluse juhtimise süsteemi (VTS) järgi on tal kohustus laeva väljumistest ette kanda. Seda tegi ta ka eile. «Imestan, et kuigi Katharina oli siis juba merel, ei öelnud sealt keegi mitte midagi. Kandsin ette, et liigume Kalasadamasse,» ütles Sillat.

Ehkki Vaatmann ja Sillat kinnitasid, et tegu oli puhtalt teadmatusega, palusid nad sellegipoolest reisijate käest vabandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles