Piirivalve rajab aastaks 2013 Kuressaarde kopteribaasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuressaare veebileht.
Kuressaare veebileht. Foto: www.kuressaare.ee

Politsei- ja piirivalveamet rajab Kuressaarde kopterbaasi, kus 2013. aastaks hakkab paiknema alalises valmisoleksu kopter.

Politsei- ja piirivalveameti lennusalga juht politseikapten Allan Oksmann sõnas, et amet on rajamas Kuressaarde infrastruktuuri, tagamaks aastaks 2013 baasis ühe kopteri ööpäevaringne valmisolek. «Valmisolekut arendame eelkõige merepiiri valvamise eesmärgil, aga samas ka otsingu- ja päästeoperatsioonide ning meditsiinilendude tarbeks,» ütles ta.

Kuressaare baasi väljaarendamine aastaks 2013 on ette nähtud kolme aasta eest kinnitatud piirivalve lennusalga arendamise põhimõtetes.

Esmalt hakkab valmisolek Kuressaare baasis olema osaline, sarnaselt praegusele Tallinna baasi valmisolekule, kus kopteri reageerimisaeg alates väljakutse saamisest kuni kopteri õhkutõusuni on tööajal ehk esmaspäevast reedeni kell 9-17 15 minutit, väljaspool tööaega üks tund. Selle põhjuseks on lendurite ettevalmistus, mis on Oksmanni sõnul äärmiselt aeganõudev protsess.

Oktoobri alguses arutasid Kihnu vallavanem ning Pärnu maavalitsuse, sotsiaalministeeriumi ja terviseameti töötajad Pärnu maavalitsuses toimunud nõupidamisel võimalusi Lääne-Eesti saarte meditsiiniliseks teenindamiseks. Üks võimalus, mida arutati, oli kasutada selleks kopterit.

Otsmann tõi alalise kopterivõimekuse loomise kuludena välja umbes 200 miljonit krooni, mis kulub kopteri ostmiseks pluss aastas seööe umbes 30 miljonit krooni. «Kopteriostu otsuse tegemine on üks asi, teine on aga kogu süsteemi töölepanek, lendurite koolitamine ja muu lennuvahendi opereerimisega seonduv, mille mahtu ei tasu samuti alahinnata,» märkis ta. Aega kuluks kopterivõimekuse väljaarendamiseks Otsmanni sõnul 6-7 aastat.

Otsmanni sõnul toimuvad meditsiinilennud Kuressaare ja Tallinna vahel toimuvad keskmiselt 1-2 korda nädalas, Kihnus on piirivalve kopter käinud mõnel korral aastas.

«Kuressaares asuv valmisolekus kopter saab tulevikus loomulikult reageerida ka Kihnu hädaolukordadele,» sõnas ta, lisades, et praegu on lennusalgal võimakus jõuda üldjuhul Kihnu kahe tunniga. «Loomulikult võivad siin aja osas oma osa mängida näiteks ilmastikuolud, samaaegne teine väljakutse, tehnilised probleemid,» lisas Otsmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles