Kaido Pihlakas: kas Eesti vajab sõjakohut?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Pihlakas
Kaido Pihlakas Foto: Erakogu

​Eestis on avalikkusele kuvatud pilti kohtusüsteemist, mis toimib tõhusalt ka erakorralise seisukorra ja sõjaajal, kirjutab vandeadvokaat, kapten reservis Kaido Pihlakas. Kahjuks see aga nii ei ole.

Levinud on seisukoht, et Eesti ei vaja üldkohtusüsteemist eraldi funktsioneerivat traditsioonilist sõjakohut - sellist nagu oli Eestis enne Teist maailmasõda. Kuid tänane olukord, kus rahuajal ei ole loodud õiguslikku baasi nn. sõjakohtutele üldkohtute juures, ning pole vajalikult ettevalmistatud, ega antud täiendkoolitust osale kohtunikest, prokuröridest ja advokaatidest, on ohuks meie riigile.

Erakorralise seisukorra ja sõjaseisukorra ajal on vajalik kohtusüsteemi teatava osa kiire, efektiivne ja kompetentne toimimine. See eesmärk on saavutatav üksnes siis, kui suudame rahuajal luua vajalikud seadused ja olemasolevate täiendused, ning kehtestada selliste olukordade eripärast tingitud kohtute toimimise efektiivsed alused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles