Hääle väitel pole talle keegi öelnud, et ta TTÜ kuratooriumisse enam ei kuulu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil kuratooriumi endine esimees Sandor Liive ja endine liige Heiti Hääl.
Esiplaanil kuratooriumi endine esimees Sandor Liive ja endine liige Heiti Hääl. Foto: Edmond Mäll / TTÜ

Homme koguneb Tallinna Tehnikaülikooli kuratoorium, mille kolm liiget vahetas haridusminister Jürgen Ligi hiljuti välja. Endine kuratooriumi liige Heiti Hääl aga väidab, et pole ühtegi personaalset teadet väljaarvamise kohta saanud.

Kuratoorium hakkab homme valima uut esimeest. Samuti on kavas rektoriks valitud Jaak Aaviksoo ametisse kinnitamine või rektori kohusetäitja nimetamine kuni aastaks ning ettepanekute tegemine TTÜ arengukavasse aastateks 2016-2020.

Valitsuse poolt TTÜ kuratooriumisse määratud neli liiget (Toomas Luman, Robert Kitt, Sandor Liive, Anneli Heinsoo) esitasid 7. juulil haridus- ja teadusminister Jürgen Ligile avalduse tagasi astumiseks.

Kokku määrab valitsus kuratooriumisse viis liiget, ainsana ei soovinud tagasi astuda Heiti Hääl, kes on Jaak Aaviksoo rektoriks saamise vastu.

«Lahkumisavaldused on mu arvates põhjus vabastada kõik viis valitsuse määratud liiget ja kaaluda nii erinevaid uusi kui paari vana kooseisu kandidaati. See ei tohi põhineda kellegi rektorieelistusel, seniste liikmete puhul siiski aga ka hinnangul rollile sellise olukorra tekkimises,» lausus seepeale haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi.

Homsele koosolekule ei lähe

Valitsus kinnitas 16. juulil kuratooriumi liikmeteks Anneli Heinsoo, Ülo Jaaksoo, Väino Kaldoja, Robert Kiti ja Gunnar Oki.

Heiti Hääle sõnul on ta vaid meedia vahendusel kursis valitsuse otsusega nimetada kuratooriumisse uued liikmed.

«Olen lugenud ka ministri ebaselgeid mõtisklusi minu väljaarvamisest, kuid ühtegi personaalset teadet – ametlikku või mitteametlikku, kirjalikku või suulist – minu tagasikutsumisest ei ole minuni jõudnud. Põhjendustest rääkimata,» kinnitas Hääl, kes lisas, et soovib säästa haridus- ja teadusministrit sattumast piinlikku olukorda ja jätab seekord kuratooriumi korralisele koosolekule tulemata.

Haridusminister Jürgen Ligi tunnistas Postimehele, et inimesi oleks võinud muudatustest tõesti informeerida. «Kahju. See oli meie viga ja seda tuleb kahetseda,» lausus ta. «Ilmselt ei olnud väljavahetamisest teavitamise protseduur kuigi hea, aga ega neid protseduure ei ole kuskil ka kirjeldatud,» lisas minister.

Samas möönis ta, et ilmselt pole see siiski määrav, kuidas kuratooriumi liikmed muudatustest teada said, sest avalik informatsioon selle kohta oli üleval kaua ja põhjendusedki ei olnud salajased.

Ligi ei kahetse

Muuseas pani Heiti Hääl avalikus pöördumises kuratooriumi liikmetele südamele, et ülikooli rektori amet ei saa olla läbikäiguhoov poliitiku CV täiendamiseks või avariilennuväli poliitikast väljumisel.

Ligi peab selliseid väljaütlemisi ja hinnanguid Jaak Aavsikoo kohta kahetsusväärseks. «Ma olen lugenud sel teemal igasuguseid inetusi ja on kahetsusväärne, et need levivad ja nende levitamist jätkatakse,» ütles ta, lisades, et Jaak Aaviksoole ei maksa küll omistada elus mitte hakkama saamist.

«See on ikkagi kuratooriumi otsus, keda ja mismoodi rektori kohale valitakse. On olnud konkurss ja mitu vooru. Arvan, et kuratooriumi uus koosseis mõtleb järele. Ja järele võiksid mõelda ka eelmised liikmed. Et mis siis ikkagi valesti läks ja kas oli väga stiilne avalikkuse ees asju klaarida ning lekitada mingisuguseid töödokumente, nagu täna meedias tehti,» rääkis Ligi.

«Ma ei kahetse, et osa (kuratooriumi - toim) liikmeid sai välja vahetatud. Mingit koha tegemist seejuures ei olnud. Minuga ei ole keegi üldse rääkinud kandideerimisest ega ka sellest, kuidas keegi hääletada kavatseb,» lisas Ligi.

Postimees avaldab Heiti Hääle avaliku pöördumise kuratooriumi liikmetele täismahus:

Head Tallinna Tehnikaülikooli kuratooriumi liikmed!   

Pöördun teie poole teadmisega, et juba esimesel koosolekul tuleb teil teha üks ebameeldiv ja Eesti vabariigi seadusandluse piire kompav töö nimetades ametisse Tallinna Tehnikaülikooli tulevane rektor Jaak Aaviksoo. Rektor, kelle vastu hääletas Tallinna Tehnikaülikooli akadeemilise nõukogu domineeriv enamus ja keda vaatamata viisakale poliitilise survele ei ole õnnestunud ametisse suruda viimase kuuekümne päeva jooksul. Kas nüüd siis lõpuks õnnestub?  (TTÜ kuratoorium hääletas Jaak Aaviksoo rektoriks ning TTÜ nõukogu oleks võinud selle otsuse vetostada, kuid otsustas seda mitte teha. TTÜ seaduse kohaselt oleks vetoks olnud vaja vähemalt 2/3 nõukogu häältest ehk 28 häält. Aaviksoo sai 41-liikmeliselt TTÜ nõukogult salajasel hääletusel 14 poolthäält, tema rektoriks saamise vastu oli 25 nõukogu liiget. – T.K)

Mõned nädalad tagasi vahetas vabariigi valitsus haridus-ja teadusministri ettepanekul välja kolm senist kuratooriumi liiget. Mul ei ole alust kahelda haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi sõnades, mille kohaselt ta uute liikmete meelsust uurinud ei ole. Minister kindlasti ei ole. Selle töö teevad ära teised inimesed ministriga kooskõlastatult ja eesmärgipõhiselt. Eesmärke on aga rohkem kui üks, kuna TTÜ on lisaks õppe- ja teadustöö kantsile ka Eesti vabariigis oluline kinnisvaraarendaja ning –haldaja.

Üldine poliitiline konsensus, mille kohaselt poliitiline eliit saadab järjekordse tugeva ning "konkureeriva" poliitiku mõnele avalik-õiguslikule või muule olulisele kohale, on halb praktika. Kuid seda, kas rektori valimistega seoses tekkinud segaduse põhjendus on pigem poliitiline või ärihuvist ajendatud, näitab aeg.

Mul ei ole personaalselt midagi Jaak Aaviksoo vastu. Vastupidi – Eestis ei ole olnud just üleliia palju sirge seljaga ministreid, kelle üle on võimalik kriisihetkedel uhkust tunda. Minu peamine kriitika tugineb veendumusel, et Tallinna Tehnikaülikooli rektori ametikoht on akadeemilisel maastikul karjääri absoluutne tipp. See peaks olema väljakutse, mille nimel on nähtud aastakümneid vaeva - miks mitte ka unistatud. Meie ülikooli rektori amet ei saa olla läbikäiguhoov poliitiku CV täiendamiseks või avariilennuväli poliitikast väljumisel.

Kuratooriumi uutele ja vanadele liikmetele soovin meelekindlust ja võimekust vaadata veidi ette, et tulevikus võiks punastamata silma vaadata ka kõigile Tallinna Tehinikaülikooli üliõpilastele, nõukogu liikmetele ja mitte ainult. Olge tugevad ja hääletage enda siseveendumuse järgi. Kuna kuratoorium on uues koosseisus ning alustab puhtalt lehelt, siis teen ettepaneku teha ka rektori valimistele restart ning korraldada uus konkurss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles