​Aaviksoo sai rektorikoha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile hommikul kogunes Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuratoorium, kes otsustas kaheksa poolt- ja kolme vastuhäälega Jaak Aaviksoo (61) rektoriks kinnitada. Pikale veninud valimisprotsess on sellega lõppenud – kunagine Tartu Ülikooli rektor ja mitmekordne eksminister saab viimaks lahkuda riigikogu liikme kohalt ja poliitikast.

«See ei olnud mingil juhul selline otsus, mis oleks kõigile meeldinud, kuid muud võimalust kuratooriumil ei olnud,» rääkis koosolekul kuratooriumi esimeheks valitud Gunnar Okk, kelle sõnul hindas kuratoorium ka senise protsessi käiku ja jõudis seisukohale, et valimiskorda ei ole rikutud.

Okk selgitas, et valimised olid juba toimunud ja nende tulemus jõus, mistõttu ei olnud n-ö laual enam ühtegi teist kandidaati. Tema sõnul arutas kuratoorium üksnes seda, kas kinnitada Aaviksoo ametisse või mitte.

«Kuratooriumi liikmetest enamik leidis, et ei olnud õiguslikku põhjust valitud rektorit kinnitamata jätta. Ei olnud ka sisulist põhjust teda kinnitamata jätta. Ükski pädev organ ja kogu ei ole kahtluse alla pannud Aaviksoo juhiomadusi ja võimeid ülikooli juhtida,» lisas Okk.

Kuratooriumi vastne juht lausus, et TTÜ vajab otsusekindlat juhti, kes suudaks ellu viia vajadusel ka radikaalseid muutusi. Tema hinnangul on Aaviksoo nii professionaalne juht, et suudab taastada ka ülikoolis usalduse.

Eelmiseski kuratooriumi koosseisus aseesimehe kohal olnud Ardo Kamratovi sõnul tundub talle koosoleku järel, et töörahu on taastumas. «Eks ka uus esimees on sellele oluliselt kaasa aidanud oma autoriteedi ja juhtimisoskustega,» viitas ta vajakajäämistele eelmise esimehe Sandor Liive tegevuses.

Ühtlasi leppis kuratoorium Kamratovi sõnul kokku ka selles, et kuigi otsused ei olnud konsensuslikud, vaid häälteenamuslikud, aktsepteerivad kõik liikmed otsustatu siduvust. «Ja nad püüavad seda igati hakata ellu viima,» lausus ta.

Kamratov avaldas lootust, et eilse hääletuse järel saab teema n-ö lukku lüüa ja mingit häältesegadust enam ei tule. «Ei ole välistatud ka see, et teatud vastuseisud, nii ülikoolivälised kui ka -sisesed, jäävad. Loodame kõige paremat, ning ka kuratoorium kinnitas mitu korda, et põhiline eesmärk on ülikoolis töörahu saavutada ja säilitada.»

Kamratovi sõnul näitab rektorivalimise ümber toimunu, et kindlasti tuleb tehtud vigadele mõelda ja vajadusel muudatusi teha. «Ei saa välistada ka seda, et TTÜ seaduses tuleb mõnda punkti natuke korrigeerida,» ütles ta.

Samas on kogu TTÜ seadust kuratooriumi aseesimehe hinnangul käsitletud väga ühekülgselt ja ainult rektorivalimise seisukohast, samas kui teised olulised küsimused on jäänud tähelepanuta.

«Arengukava, finantsplaanid, eelarved, struktuurid – see kõik on kuratooriumi pädevus. Nendeni ei ole ju tegelikult veel jõutud. Siin on raskemad küsimused minu arvates veel ees,» sõnas ta.

Valimissaaga

22. mail valis TTÜ 11-liikmeline kuratoorium salajasel hääletusel kaheksa poolthäälega uueks rektoriks akadeemik Jaak Aaviksoo.

3. juuni hommikul sai valimiskomisjon kuratooriumi neljalt liikmelt – Heiti Häälelt, Rainer Kattelilt, Margus Lopilt ja Mart Saarmalt – avalduse hääletustulemuste kontrollimiseks, sest nad kinnitasid, et vastuhääli pidanuks kolme asemel olema neli.

3. juuni pärastlõunal kontrollis valimiskomisjon hääletussedelid üle ja leidis, et Aaviksoo poolt hääletas siiski kaheksa ja vastu kolm inimest.

5. juuni ennelõunal saatsid kuratooriumi neli liiget valimiskomisjonile taas avalduse, kus nõudsid valimiste viimase hääletusvooru kordamist.

5. juuni pärastlõunal teatas kuratooriumi esimees Sandor Liive, et hääletussedelid saadetakse tõe väljaselgitamiseks Eesti Kohtuekspertiisi Instituuti.

8. juunil teatas häältelugemiskomisjon, et neliku kahtlused võltsimise ja tulemuse moonutamise kohta on alusetud.

11. juunil saatis nelik – Hääl, Kattel, Lopp ja Saarma – kuratooriumile kirja, kus kinnitasid allkirjaga, et ei nõustu ekspertiisiga. See tähendas, et ekspertiis jääb tegemata.

15. juunil selgitasid TTÜ senine rektor Andres Keevallik ja kuratooriumi liikmed ülikooliperele skandaali tagamaid.

16. juunil kogunes 41-liikmeline TTÜ nõukogu, kes otsustas hääletusel, et ei vetosta kuratooriumi otsust valida uueks rektoriks Aaviksoo. Vetostamise poolt oli 25 nõukogu liiget, Aaviksood toetas 14 liiget.

19. juunil selgus, et rektorit lubatud ajaks ehk 22. juuniks ametisse ei kinnitata.

7. juulil kogunes TTÜ kuratoorium, kuid valitud rektori ametissekinnitamine ei tulnud isegi arutlusele, sest kuratooriumi esimees Liive ning kolm liiget – Anneli Heinsoo, Robert Kitt ja Toomas Luman – esitasid haridus- ja teadusministrile tagasiastumispalve, mille viimane ka rahuldas.

16. juulil kinnitas valitsus kuratooriumi koosseisu uued liikmed – Ülo Jaaksoo, Väino Kaldoja ja Gunnar Oki. Heinsoo ja Kitt jätkasid hoolimata tagasiastumissoovist kuratooriumis.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles