Punaveteranid tähistavad 22. septembrit lillepanekuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed viimas lilli pronkssõduri juurde.
Inimesed viimas lilli pronkssõduri juurde. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinnas toimub 22. septembril, Nõukogude vägede Tallinna jõudmise aastapäeval, traditsiooniline pärgade ja lillede panek pronkssõduri jalamile ja rindemeeste kalmudele.

Venemaa Tallinna saatkonna pressiesindaja Maksim Kozlov ütles, et diplomaatilise missiooni esindajad eesotsas suursaadik Nikolai Uspenskiga asetavad «Tallinna vabastamise aastapäeval» lillepärja pronkssõduri jalamile.

Kozlovi sõnul toimub samal päeval saatkonnas Lätist palgatud advokaadi Mihhail Joffe pressikonverents. Joffe esindab nende Nõukogude sõjaväelaste sugulasi, kelle säilmed eelmisel aastal Tõnismäel välja kaevati ja Venemaale ümber maeti.

Joffel on kavas rääkida, kui kaugele on jõudnud ümbermaetud sõdurite sugulaste hagi Eesti riigi vastu Euroopa inimõiguste kohtus.

Lilli ja pärgi viivad sõdurikalmudele ka sõjaveteranid, Leningradi blokaadi üleelanud ja kunagised sõjavangid.

Punaveteranide Tallinna ühingu esimees Vladimir Metelitsa ütles, et Tõnismäele minekut kavas ei ole.

Metelitsa sõnul saabuvad aastapäevaks Tallinna Moskva Kaasmaalaste Maja esindajad, kes annavad sõjaveteranidele üle rahalise toetuse.

Neofašismi ja rahvustevahelise vaenu vastase liidu ehk Antifašistliku Komitee sekretär Andrei Zarenkovi sõnul tähistab see organisatsioon aastapäeva lillede panekuga nii pronkssõduri kui ka kõigi teiste Tallinnas olevate mälestusmärkide jalamile. «Me tahame, et kõik näeksid - see on Eesti rahva jaoks mälestusväärne päev,» rõhutas Zarenkov.

Nõukogude väed jõudsid 22. septembril 1944. aastal Tallinna, kust Saksa väed olid selleks ajaks lahkunud. Pika Hermanni tornis lehvis siis sinimustvalge lipp ning ametis oli Otto Tiefi valitsus.

Nõukogude armee veteranid ja osa venekeelsest elanikkonnast tähistab 22. septembril Tallinna Saksa okupantidest vabastamise aastapäeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles