Saksa meedia: Eestit iseloomustab fentanüülisõltuvus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkosõltlane
Narkosõltlane Foto: SCANPIX

Kui suuremas osas Euroopas on sõltuvus fentanüülist ehk «valgest hiinlasest» kontrollitav, siis Eestis on tegemist endeemilise probleemiga, kirjutab Saksa ajaleht Süddeutsche Zeitung.

Fentanüül on opioid, mida uimastisõltlased on õppinud keetmise teel valuvaigistavatest plaastritest kätte saama. Uimastiringkonnas ringlevad Süddeutsche Zeitungi sõnul nii keetmisõpetused kui ka teave, et fentanüüli on võimalik kätte saada ka kasutatud plaastritest. Nii liigub uimastiturul ka kliinikute ja vanadekodude jäätmekonteineritest pärit plaastreid.

Plaastrid sisaldavad 1,4 kuni 35 milligrammi fentanüüli, mis on morfiinist vähemalt 80 korda tugevama mõjuga. «Kui palju keetmise teel kätte on võimalik saada, on keeruline arvutada. See sõltub tootjast, tootest, keetmismetoodikast ja -kestusest,» ütles Süddeutsche Zeitungile Beate Erbas teadus- ja praksiseinstituudist Bayerische Akademie für Sucht- und Gesundheitsfragen.

Iga kolmas uimastisurm Baieris on seotud fentanüüli tarbimisega. Mullu suri Saksamaa suurima pindalaga liidumaal fentanüüli tarbimise tagajärjel 69 inimest.

Eestis sureb aastas uimastite üledooside tõttu 127 inimest miljoni elaniku kohta – selle näitaja poolest on Eesti Euroopa riikide seas esikohal, selgub Euroopa narkootikumide ja narkomaania seirekeskuse Euroopa narkoraportist. Üle 40 surmajuhtumi miljoni elaniku kohta registreeriti seitsmes riigis: Norras ja Rootsis registreeriti võrdselt 70 surmajuhtumit miljoni elaniku kohta, Taanis registreeriti 60, Iirimaal 59, Soomes 54 ning Ühendkuningriigis 45 surma miljoni elaniku kohta. Leedu vastav näitaja oli raporti kohaselt 27 ning Lätis kõigest kaheksa.

Raporti koostajad märgivad, et Eestis on täheldatud üledoosist põhjustatud suremuse näitajate paranemist, kuid need on jätkuvalt EL-i keskmisest kaheksa korda suuremad. Eestis on üledoosist põhjustatud surmajuhtumid seotud peamiselt fentanüülide süstimisega.

Hinnanguliselt sureb Euroopas igal aastal 10 000–20 000 opioiditarbijat.

Eesti turule jõudis fentatnüül Wikipedia andmeil 2000. aastal. «Valge hiinlane» sisaldab peale fentanüüli veel mitmeid täiteaineid. Uimastit manustatakse veenisiseselt, suitsetades või nuusutades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles