Ivari Padar: valitsus peab seakasvatust ja piimandust toetama

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meelis Meilbaum

Riigikogu maaelukomisjoni esimehe Ivari Padari sõnul peab valitsus leidma 2016. aasta eelarvesse lisaraha, et vältida piimandus- ja seakasvatussektori kriisi süvenemist.

«Meie põllumajandus on üle elanud mitmeid keerulisi aegu, kuid praegune olukord on ülimalt murettekitav,» põhjendas Padar lisaraha leidmise vajadust. «Majanduslike probleemide, sealhulgas maailmaturu madalate hindade kõrval survestavad piimalehma- ja sealihasektorit poliitika ja seakatk,» kirjeldas ta Eesti põllumajanduse ees seisvaid probleeme.

Padari hinnangul tuleb nii järgmise kui ülejärgmise aasta eelarvetest leida lisavahendid Maaelu Edendamise Sihtasutuse tugevdamiseks, piimalehmade ja tõuaretustoetusteks ning PRIA infotehnoloogiliste süsteemide uuendamiseks.

Maaelukomisjoni esimehe arvates peab valitsus põllumeeste muredega arvestama nii koalitsioonileppe täiendamisel kui ka järgmise aasta riigieelarve koostamisel. «Ees ootab pingeline eelarvedebatt riigikogus, erakorralised olud nõuavad erakorralisi samme,» märkis ta, lisades et riik võiks oluliste põllumajandusharude suhtes heaperemehelikult käituda.

Lisaks pidas Padar oluliseks, et 7. septembril Brüsselis toimuv Euroopa Liidu põllumajandusministrite nõukogu võimaldaks kriisiriikidele siseriiklike erakorraliste piimalehmatoetuste maksmist. «Aasta alguses jäeti see võimalus kahjuks kasutamata,» rääkis Padar.

Samuti toetab maaelukomisjon Padari sõnul Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Eesti Põllumeeste Keskliidu, Eestimaa Talupidajate Keskliidu ja Eesti Piimaliidu tänast ühispöördumist valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles