Urmas Sisask korraldab Tuhala nõiakaevu kaitseks riituse

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keev Tuhala nõiakaev.
Keev Tuhala nõiakaev. Foto: Kristjan Käsk

Urmas Sisaski teatel kuulutab ta Eesti rahva nimel Tuhala ja Nabala karstialad rahvusvahelise tähtsusega looduskaitsealadeks.

Urmas Sisaski esindaja Merje Ottmaa sõnul toimub looduskaitsealade pühitsemine kolmapäeva õhtul kell 20 Tuhala nõiakaevu juures.

Ottmaa sõnul võtab Sisask endale õiguse kogu rahva eest rääkida, sest inimesed on seda soovinud ning kinnitanud seda enam kui 62 000 allkirjaga.

Küsimuse peale, kust võtab Sisask õiguse looduskaitsealasid määrata, viitas Ottmaa 2007. aastal vastu võetud ÜRO põlisrahvaste õiguste deklaratsioonile, mis muuhulgas sätestab, et põlisrahvastel ja nende liikmetel on õigus mitte olla sunnitud assimilatsiooni või nende kultuuri hävitamise objektiks ning et põlisrahvastel on õigus teostada ja taaselustada oma kultuuri traditsioone ja kombeid - see sisaldab õigust säilitada, kaitsta ja arendada nende kultuuri mineviku, oleviku ja tuleviku väljendusi, nagu näiteks arheoloogilisi ja ajaloolisi asupaiku, artefakte, kujundeid, tseremooniaid, tehnoloogiaid ning visuaalseid ja etenduskunste ning kirjandust.

Keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Pavel Ivanov ütles, et alade võtmine looduskaitse alla pole mingi «happening», vaid tõsine ettevõtmine, mis defineerib objekti kaitseväärtust ja millele lisanduvad majanduslike, sotsiaalsete ja keskkonnamõjude analüüsid.

«Eesti Vabariigis kehtivad seadusandlikud mehhanismid, mis reguleerivadki alade kaitse alla võtmist, mida keskkonnaministeerium ka järgib,» märkis Ivanov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles