Aaviksoo: Saksa-Balti koostöö võiks olla veelgi mitmekesisem

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles täna esimest Saksa-Balti julgeoleku- ja kaitsepoliitika seminari avades, et Balti riikidel ja Saksamaal on ühise kultuurilise tausta tõttu rohkem koostöökohti, kui esmapilgul tunduda võiks.

Aaviksoo sõnul on Balti riikide naabrid idapiiri taga teistsugused, kui Saksamaa lähinaabrid ning sellest tulenevad ka mõnevõrra erinevad hinnangud julgeolekuolukorrale, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

«Loodetavasti aitab kahepäevane akadeemiline arutelu Balti riikide ja Saksamaa seisukohti ühtlustada ning erinevast ajaloolisest kogemusest tingitud erisused saavad läbi arutelu ühtsema aluse,» ütles Aaviksoo.

Aaviksoo nentis, et Euroopa tänaseks ühiseks mureks on terrorism ja massihävitusrelvade levik. «Täna jõuavad meieni valdavalt suurriikide sellealased mured. Hiljutine ähvardus Pariisile ja Eiffeli tornile on järjekordseks märgiks vajadusest suurema julgeolekupoliitilise koostöö järele,» ütles kaitseminister.

Eesti kaitseministri sõnul realiseeruvad ühised huvid tasapisi ühistegevusteks. «Nii nagu me oleme täna kõigi liitlastega ÜRO mandaadi alusel Afganistanis, alustame lähiajal konkreetset koostööd sakslastega piraatlusevastasel operatsioonil Atalanta, kus Eesti laevakaitsemeeskond hakkab tegutsema Saksa sõjalaeva pardalt,» sõnas Aaviksoo.

Kahepäevasel seminaril arutatakse teemasid, mis puudutavat NATOt, Euroopa Liidu ühist julgeoleku- ja kaitsepoliitikat, Afganistani ja regionaalsete julgeolekut. Seminaril osalevad peamiselt Eesti, Läti, Leedu ja Saksamaa välis- ja kaitseministeeriumite, parlamentide ja mõttekodade esindajad.

Seminari korraldavad Eesti Välispoliitika Instituut ja kaitseministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles