Tartu Ülikool tahab endaga liita kolme instituuti

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool.
Tartu Ülikool. Foto: Margus Ansu

Eesti Keele Instituudi (EKI) töötajad on keset külma suve sügavalt mures, et nende instituuti –eesti keele hoidmise ja arendamise riiklikku kantsi – tahab alla neelata Tartu Ülikool (TÜ) ning seda haridus- ja teadusministeeriumi soosimisel.

Veidi enne jaanipäeva sai instituudi endine juht Urmas Sutrop TÜ rektorilt Volli Kalmult kirja ettepanekuga alustada läbirääkimisi kahe teadusasutuse tegevuse lõimimiseks ja võimalikuks ühinemiseks.

Sutrop vastas, et mõtted on kaalukad, aga tema lahkub ametist ja neid üliolulisi küsimusi peaks arutama tema järeltulijatega. Uus, juunikuus valitud juht, praegu haridus- ja teadusministeeriumi keeleosakonnas töötav Tõnu Tender asub ametisse alles 1. septembril. Sellest poleks lugu, kui mitte üks põhjus, miks TÜ soovib keeleinstituuti kosida, ei oleks euroraha taotlemise tähtaeg augusti lõpus. Nimelt on teadusasutustel võimalik ühinemiste korral saada ASTRA-nimelisest programmist kuni miljon lisaeurot.

EKI töötajad, keda juhib ajutine kohusetäitja, istusid maha ja kirjutasid ministeeriumile kirja koos kümne allkirjaga. «Nii tõsist küsimust kui EKI edasine saatus ei saa mingil juhul otsustada pelgalt ühekordse rahastuse pärast, kiirustades, suvepuhkuste ajal,» avaldasid EKI teadusnõukokku kuuluvad teadlased arvamust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles