Olev Remsu: kindral Spaatz: kui ma lähen tapma sadat tuhandet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olev Remsu
Olev Remsu Foto: Ergo Kuld

Kõlagu see pealegi küüniliselt, ometi tuleb väita, et aatomipommitamine säilitas miljonite jaapanlaste ja ameeriklaste elu, kirjutab kolumnist Olev Remsu.

Elame Euroopas ja Teine maailmasõda Vaiksel ookeanil kipub tähelepanuta jääma. Aga just seal muudeti jaapanlaste alustatud konventsionaalne sõda ameeriklaste poolt aatomisõjaks. 6. augustil lasti uraanipomm nimega «Little Boy» Hiroshimale, kolm päeva hiljem plutooniumipomm «Fat Man» Nagasakile.

Paljude inimeste teadvuses on tegemist sõjakuritegudega.

Muidugi oleks hea, kui valitseks igavene rahu, ent homo sapiens on sõdinud oma tekkimisest pihta ning pole vähimatki lootust, et me kombeid muudame. Kui ohtralt me püstitame ausambaid sõjameestele! Eks see ole rahuaegne asendustegevus. Hüva, ärgu olgu siis tsiviilohvreid. Ent kas keegi oleks valmis taluma kaotuskannatusi selle nimel, et mittesõdijad ei kannataks?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles