Pildid: abi saanud noor merikotkas lasti tagasi loodusesse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harjumaal lasti sel nädalal loodusesse tagasi noor merikotkas, kes oli lahkunud enne lennuvõimeliseks saamist pesast, märjas rohus liikudes külmetanud ja vajas seetõttu loomaarsti abi.

Keskkonnaministeeriumi teatel leiti abitus seisundis noor merikotkas mõne nädala eest Harjumaalt Jõelähtme vallast. Lind oli lahkunud pesast enne lennuvõimeliseks saamist.

«Kuna ilmad on olnud märjad ja lind on pidanud liikuma märja rohu sees, oli ta paks sulestik, mis on tavaliselt veekindel, täiesti läbiligunenud. Märg sulestik aga enam ei hoia sooja ning kotkal oli kerge külmetushaigus, nagu inimesel on köha ja nohu,» teatas ministeerium Facebookis.

Lind sai Eesti Maaülikooli loomakliinikus metsloomade meditsiini eksperdi, loomaarst Madis Leivitsa käe all ravi ja lennutreeninguid ning lasti teisipäeval leiukohas loodusesse tagasi. Enne vabastamist anti merikotkale veel kõhutäis hiiri, et ta ei peaks hakkama kohe söögi otsimisega tegelema.

Merikotkas on ohustatud liik, mille arvukus hakkas Eestis taastuma alles 1970. aastate teisel poolel. Praegu läheneb Eestis pesitsevate merikotkapaaride arv 250-le, kuid veel 1960. aastate lõpus ei olnud teateid ühestki edukast pesitsemisest. Tollal oli röövlindude populatsioonide kollapsi põhjuseks pestitsiid DDT, mille mõju indikaatoriteks olid just toiduahela tipus asuvad linnud.

«Juba ajaloost on linde kasutatud indikaatoritena, tuntud näide on kanaarilind kaevanduses. Merikotkaste tervis on otseselt seotud kogu keskkonna tervisega,» selgitas keskkonnaministeerium ja lisas, et seetõttu on merikotka kaitsetegevuskavas ühe tegevusena ka lindude surmapõhjuste selgitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles