Tallinn nõuab kohtu kaudu museaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Ivanov oma vene muuseumi varadega.
Sergei Ivanov oma vene muuseumi varadega. Foto: Mihkel Maripuu

Harju maakohtus hakkas eile arutama Tallinna linna hagi MTÜ Vene Muusemi vastu, mis võib lõpuks selgust tuua habemega loole, kus lahendust silmapiirilt ei paistnud.

Tallinnas on nimelt tänase seisuga kaks vene muuseumi – ühel on kümme ja enam aastat kogutud varad, teisel ilusad, kuid üsna tühjad ruumid vanalinnas. Ilmselt oleks lugu aastaid tagasi lahendi saanud, ent keeruliseks kipuvad sellised asjad minema sageli poliitiliste mängude tagajärjel.

MTÜd juhtis endine riigikogulane Sergei Ivanov, kes vene muuseumi asja omal ajal esimesena ajama hakkas. Tänaseks on olukord selline, et muuseumi varad seisavad äärelinnas ühes korralikult köetud ja valvatud laoruumis. Tallinna linnale aga ei kavatse Ivanov ja tema kaastöötajad neid üle anda.

Ivanov, kes tollal veel Reformierakonda kuulus, plaanis muuseumi teha koostöös Tallinna linna ja kultuuriministeeriumiga. Kõik olid nõus, tehti projektid, kirjutati sihtasutuse põhikiri - ja siis võim vahetus. Tekkis olukord, kus Tallinnas oli üks erakond võimul ja Toompeal teine. Koostöö katkes, poliitilisi punktivõite heldekäeliselt konkurentidele ei jagata.

Muuseumi rajamine oli varjusurmas kolm aastat, kuid 2009. aastal läksid sotsid Keskerakonnaga Jüri Pihli juhtimisel Tallinnas koalitsiooni ja asjad hakkasid tasapisi arenema. Ivanov oli toona juba sotsiaaldemokraat, kuid koalitsioon ei kestnud kaua, see läks juba aasta pärast lõhki.

«Sellest peale lõpetati minuga igasugune jutt ära ja nõuti ainult, et ma varad üle annaksin,» rääkis Ivanov.

Linn väidab aga, et MTÜle tuldi vastu. Linn tegi muuseumi loomiseks sihtasutuse, mida tuli toetada ja MTÜ kohustus omalt poolt museaalid kahe aasta jooksul ette valmistama ja sihtasutusele üle andma. MTÜ Vene Muuseum linna hinnangul aga lepingut ei täitnud ja rahastus sellisel moel lõpetati.

Kuna linn oli varem MTÜ tegevust rahastanud, siis hakati nõudma raha tagastamist või varade üleandmist ning ähvardati kohtuga. Ivanov ei murdunud ja Tallinn andiski MTÜ Vene Muuseumi vastu hagi kohtuse.

«Linn tahab kõik väärtused endale saada,» on Ivanov napisõnaline. «Miks me peame need ära asjad Tallinnale andma? Me anname need Eesti Rahva Muuseumile või teeme kuidagi teisiti. Ei saa niimoodi, et kodanikuühenduse algatus lihtsalt surutakse maha ja öeldakse, et need asjad on nüüd meie.»

«Varad on olemas, kõik on korras ja kultuuriministeerium teab seda. Me ei saa alla anda, me peame selle asja lõpuni viima,» selgitab Ivanov.

Kohtuistung kestab plaanide kohaselt kahel päeval ja kohtupinki on kutsutud mitmeid inimesi. «Ma arvan, et see protsess võib septembrisse minna – tekivad jälle mingisugused asjaolud. Näiteks tuleb nimesid välja, et kes midagi teab ja kes osaleb,» lisab Ivanov.

Loo peakangelane Ivanov aga rohkem kaarte avada ei soovi, sest kardab, et kui räägib, siis võidakse neid asju tema vastu ära kasutada. «Meil on hea advokaat, räägime asjadest nagu nad on ja selle vastu ei saa lihtsalt,» ütleb ta lõpetuseks.

Sihtasutus Tallinna Vene Muuseum esitas Harju maakohtule hagiavalduse mittetulundusühing Vene Muuseum kohustuse täitmise nõudes, millega nõuab sõlmitud heade kavatsuste kokkuleppe täitmist ja vastavalt kokkuleppele eksponaatide üleandmist. 

Kokkulepe kohustas Tallinna linna asutama SA Tallinna Vene Muuseum ning tagama viimasele muuseumitegevuse korraldamiseks vajalikud vahendid, nagu raha ja ruumid. Vastavalt kokkuleppele kohustus MTÜ Vene Muuseum andma SA Tallinna Vene Muuseumile üle mitmed esemed, mis on seotud Vene ajalooga ning mida sihtasutus kasutaks Vene kultuuri tutvustamiseks Eestis ja laiemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles