Riik annab loa küttida metssigu ka autodelt

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaht Pärnumaal.
Jaht Pärnumaal. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Keskkonnaministeerium saatis täna kooskõlastusele jahiseaduse ja relvaseaduse muutmise eelnõu, mille järgi tohib edaspidi küttida metssigu maasturilt, summutiga relvaga ja pimedal ajal prožektori abil.

Keskkonnaministeeriumi asekantsler Marku Lamp märkis, et suuremas plaanis on kavas metssigade arvukuse järk-järguline vähendamine.

«Keskkonnaagentuuri ulukiseire eksperdid on soovitanud algaval jahihooajal küttida ligikaudu 30 000 metssiga ning sellest ka lähtume. Selleks kavandame luua jahimeestele senisest laiemad võimalused. Kõikide nende võimaluste kasutamine eeldab jahimeestelt ohutusnõuete järgimist ja nii enda kui kaasjahimeeste turvalisuse tagamist,» selgitas Lamp.

Keskkonnaministeerium märkis eelnõu seletuskirja, et jahimeeste praegune võimekus ei ole piisav metssigade arvukuse vähendamiseks, et takistada sigade Aafrika katku levikut.

Jahiseaduse muudatuse järgi tohib pidada metsseajahti pidada ka mootor- või maastikusõidukist. Sõidukites on lasu sooritamiseks parem vaateväli, kuna laskja asub maapinnast kõrgemal, samuti on sõidukile toetudes tabamise tõenäosus suurem, selgitas keskkonnaministeerium,

Kunstliku valgusallika kasutamine võimaldab paremini määrata uluki vanust ja sugu ning tõsta lasu kvaliteeti. Eriti oluline on see hilissuvel ja sügisel.

Helisummutid leiavad Euroopa jahinduses aina laiemat kasutust, sest helisummutiga laskmine häirib vähem ulukeid ja lähikonnas asuvaid koduloomi ja inimesi.

Eelnõu lubab võtta metssigade küttimiseks kasutusele ka püünisaiad, mida tohib kasutada vaid keskkonnaameti loal sigade Aafrika katku piirkonnas. Püünisaiad on spetsiaalselt metssigade eluspüügiks kas kohapeal ehitatud või tööstuslikult toodetud aiad. Püünisaedadega püügil on võimalik vabastada loomad, keda küttida ei soovita.

Samuti tahab keskkonnaministeerium lubada surmata ilmsete sigade Aafrika katku tunnustega metssiga jahiloata. Selline võimalus haigustunnustega looma surmamiseks aitab piirata katku levikut. Loa taotlemine võtab alati aega ja taudis looma hilisem otsimine ei pruugi tulemusi anda. Kui metssea surmamisel puudus jahiluba, tuleb sellest viivitamatult teavitada keskkonnainspektsiooni. Ka tuleb katku haigestunud metssea tapmisest teavitada piirkonda teenindavat veterinaararsti või järelevalveametnikku.

Eelnõu annab maaomanikule õiguse küttida oma kinnistul metssigu. Praegu tohivad maaomanikud oma kinnistul küttida vaid väikeulukeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles