Sotse nörritas valitsuse planeeringuotsus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu istungite saal.
Riigikogu istungite saal. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Valitsuskoalitsiooni häältega lükkas riigikogu täna tagasi sotsiaaldemokraatide eelnõu, mis soovis, et üleriigilised planeeringud toodaks sarnaselt teiste planeeringutega rahva ette.

Sotsiaaldemokraatliku Erakond tahtis seada sisse korra, kus üleriigiline planeering peab läbima esmalt avaliku väljapaneku ning saama seejärel heakskiidu ka riigikogult, sest kehtiv planeerimisseadus ei anna sotside hinnangul rahvale seaduslikku alust rääkida kaasa ühe kõige põhjalikuma arengudokumendi koostamises.

«Valitsus ilmselt ei usalda mitte üksnes rahvast, vaid ka rahva poolt valitud parlamenti,» ütles riigikogus eelnõu kaitsnud sotsiaaldemokraat Mark Soosaar.

Soosaare sõnul oli naeruväärne majanduskomisjonis kõlanud arvamus, et umbes 70-leheküljeline dokument koos kaardimaterjaliga pole arusaadav tavainimesele või parlamendiliikmele.

«Samuti on ülimalt groteskne arvamus, et planeerimine on täitevvõimu asi ja võimude lahususe printsiibist lähtudes pole seadusandjal sellega pistmist,» lisas Soosaar.

Leedus ja veel mitmes teises  Euroopa Liidu liikmesriigis kehtestab üleriigilise planeeringu parlament.

Soosaar kiitis samas Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esindaja Liisa Pakosta seisukohta, et kõige olulisem on õige poliitilise lähteülesande andmine dokumendile, mis määrab aastakümneteks ette  riigi peamised liiklusarterid ja transpordikoridorid, tööstus- ja energeetikapiirkonnad, elamualad, rohevõrgustikud - kogu riigi ruumilise ja seeläbi ka demograafilise arengu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles