Reinsalu: näokatete keelamisel peaks arvestama julgeolekut ja inimväärikust

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Liis Treimann

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul tuleks burkade ja teiste nägu katvate riietusesemete keelamise seadustamisel pidama silmas julgeolekut ja inimväärikust, kirjutab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

«Näokatete keeldu on põhjendatud just inimväärikuse argumendiga, et see on kultuuriline piirang, mis inimestele on asetatud. Euroopa kultuurikontekstis alandab piirang katta oma nägu inimeste väärikust ja olemuslikku enesemääramist ja ei ole vastavuses meie arusaamaga inimväärikuse olemusest,» selgitas minister Reinsalu.

Justiitsministri sõnul on Prantsusmaal kohus näokatete keelamist arutanud ja leidnud, et teatud argumentidel on keelustamine legitiimne, mis puudutab just ühiskonna tavasid ja julgeolekut.

«Euroopa inimõiguste kohtupraktika näitab, et riikidel on pädevus kehtestada ise oma reeglid selles küsimuses,» lausus Reinsalu.

Mis ajaks justiitsministeeriumi võrdlev analüüs valmib, peaks selguma järgmisel nädalal.

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna tegi eile valitsuse kabinetinõupidamisel ettepaneku kehtestada Eestis burkade ja muude nägu varjavate riietusesemete kandmise keeld avalikus ruumis, et ennetada teistes Euroopa riikides tekkinud probleeme.

Valitsuskabinet andis eile justiitsministeeriumile ülesande analüüsida erineva kultuuritaustaga lõimumisega seotud probleeme. Ühe konkreetse ettepanekuna käis Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Margus Tsahkna välja nägu katva riietuse keelamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles