Männik: Osama bin Ladenit ei peetud piisavalt tähtsaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden
Osama bin Laden Foto: SCANPIX

Kaitseuuringute Keskuse vanemteadur Erik Männik rääkis ETV saates «Ringvaade», et USA-l olnuks võimalik Osama bin Ladenit tabada, kuid teda ei peetud varem piisavalt tähtsaks isikuks.

2001. aasta 11. septembri rünnakud korraldanud terrorivõrgustiku al Qaeda juhti Osama bin Ladenit on otsitud ligi 10 aastat ja meest pole senini tabatud ning hoopiski võib lugeda teateid, et Osama elab mugavalt vabaduses.

«Alguses ei omistatud talle piisavalt tähtsust ja siis osutus tabamine üle jõu käivaks,» võttis Männik teema kokku.

Männiku sõnul on mitmetes USA luure keskagentuuri töötajate memuaarides või hinnangutes kirjas olnud, et bin Ladenit oli enne terrorirünnakuid korduvalt võimalik Afganistanist tabada, kuid seda peeti liiga riskantseks.

Männiku arvates on bin Laden endiselt elus, kuigi tõendeid on selle kohta raske leida.

«Kuni pole kinnitatud, et ta pole otsa saanud ja tema lindistusi enam ei tule, on ta endiselt elus,» ütles Männik. «Kui võiks oletada, siis tõenäoliselt on ta raskesti ligipääsetavates kohtades Pakistani-Afganistani piirialadel, kus kohalike hõimude lojaalsus on talle tagatud.»

Männiku sõnul kasutab bin Laden inimeste rahulolematust, kanaliseerides seda vägivalda.

«Tema viimane läkitus, kus ta kutsus moslemeid üles ründama avalikke objekte Euroopas, see teebki ta tõsiselt ohtlikuks,» selgitas Männik.

Vanemteadur ei osanud küll öelda, kui palju on maksma läinud bin Ladeni jaht, küll aga on sõdadele Iraagis ja Afganistanis kulutatud 1,12 triljonit dollarit, mis on kümnendit USA aastasest sisekogutoodangust.

Vaata videot siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles