Arvamusfestivalil näeb vanimat Eestis valmistatud fotot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa muuseum.
Järvamaa muuseum. Foto: Andrus Kopliste/Järva Teataja

Sel nädalalvahetusel Paides toimuva Arvamusfestivali ajal on kõigil huvilistel harukordne võimalus näha vaid erandkorras Järvamaa muuseumi hoidlast välja antavat ning teadaolevalt kõige vanemat Eestis valmistatud ja säilinud dagerrotüüpi fotot.

Pildi autoriks on Paidest pärit ning esimese fotoateljee omanik Tallinnas Carl Friedrich Wilhelm Borchardt.  Foto on tehtud aastal 1850 ning kujutab Tallinna raehärrat Alexander Hoeppnerit.

Haruldase foto annetas muuseumile apteeker ja Paide kunagine linnapea Oskar Brasche 1914. aastal. Foto avastas 1970-ndate keskel fotograaf Peeter Tooming, kes uuris Paide fotoajalugu.

Kultuuriloolise pildistusega on võimalik tutvuda Järvamaa muuseumis. Muuseumi teadusjuhi Ründo Mültsi sõnul võetakse originaalfoto hoidlast välja vaid Arvamusfestivali ajaks.

«Foto on väga haruldane ning me hoiame ja säilitame seda  teatud tingimustes oma hoidlas. Toome ta välja üksnes nendeks kaheks päevaks,» lisas Mülts.

Järvamaa muuseum Paides Lembitu pargis on Arvamusfestivali päevadel avatud kell 10-17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles