Vanalinna muusikakooli kimbutavad vargad

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusikakooli juhataja Peeter Sarapuu kooli eeskojas, kus kurikaelad armastavad seista ja majja pääsemiseks soodsat võimalust oodata.
Muusikakooli juhataja Peeter Sarapuu kooli eeskojas, kus kurikaelad armastavad seista ja majja pääsemiseks soodsat võimalust oodata. Foto: Mihkel Maripuu

Aia tänaval asuv Vanalinna hariduskolleegiumi muusikakool on pidevalt hädas varastega, viimati külastasid varganäod kooli üleeile ning viisid minema plokkflöödid.


Muusikakooli juhataja Peeter Sarapuu sõnul on varastatud pillide hind umbes 30-35 tuhat krooni, kuid enne järgmist eelarveaastat polevat koolil kusagilt võtta isegi tuhandet krooni uute pillide ostuks.

«Teisipäevane vargus andis väga tugeva hoobi plokkflöödiõpetusele. Meie plokkflöödiansambel on andnud väga tugeval tasemel avalikke kontserte ja praegu on ansambli tegevus lihtsalt peatunud. Varas viis kaasa nii õpetajate isiklikud plokkflöödid kui kooli pillid. Kusjuures alles olid jäetud vaid kõige odavamad, nii et varas pidi mõningal määral asja tundma,» lausus Sarapuu.

Vargus on tema sõnul küll masendav, kuid mitte üllatav, sest vähemalt kord nädalas tuleb kooliruumidest välja saata mõni vilavate silmadega saagijahil narkomaan, kellel on õnnestunud mõne lapse kannul kooli uksest sisse lipsata.

Varastel on kombeks seista kooli eeskojas ja teha nägu, et nad loevad seinal olevaid kontserdikuulutusi. Kui mõni tundiminev laps oma puutemäluga ukse lahti teeb, siis trügitakse tema kannul uksest sisse.

«Kui ma mõne koridori peal kätte saan, siis nad räägivad siira näoga, et tahaksid kitarri mängima õppida, et kas siin täiskasvanuid ei õpetata. Tihti on nad ka korralikult riides ja mul tekib alati väike tõrge, kui ma asja uurima pean. Ei taha ju kedagi solvata ja võibolla inimene on tõesti mõnele lapsele järele tulnud ja ootab tunni lõppu,» rääkis Sarapuu.

Koolis on ligi 360 õpilast ja juhataja päris kõiki lapsevanemaid ei tunne. Enamus on küll tuttavad, aga esimese ja teise klassi lapsevanemad pole veel jõudnud meelde jääda. Pealegi tuleb mõnele lapsele vahest järele vend, õde või mõni muu sugulane, nii et kõiki inimesi paratamatult ei tunne.

Teisipäevases varguses kahtlustatakse kirjelduse järgi tõmmu välimusega korralikult riietatud meest, kes viisakalt eeskojas ootas. Tõenäoliselt pääses temagi koos mõne omainimesega uksest sisse. Plokkflöödiklass asub kohe välisukse kõrval ning selle ukse ees oleva «Vasara» tüüpi luku lahtimurdmine oli vargale ilmselt vaid sekundite küsimus.

«Ma tõepoolest ei taha õpetada lapsi võõraid inimesi kahtlustama. Tahaks ju lähtuda sellest, et inimesed on head. Aga ma ei näe ka mingit lahendust, vargused on meie igapäevase elu osa,» nentis koolijuhataja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles