Muinastulede ööl otsitakse Eesti tulevikulugu

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Randades süttivad 29. augusti õhtul taas traditsioonilised lõkked, et tähistada Muinastulede ööd, mis tänavu keskendub mere, rahva ja Eesti riigi tulevikule mõtlemisele ning üheskoos unistamisele.

Tänavuse Muinastulede öö teemaks on «Unistame suurelt!». Lisaks austusavaldusele Läänemerele on sündmuse eesmärgiks leida Eesti tuleviku lugu ja selleks kutsub Muinastulede meeskond kõiki osalejaid 29. augusti õhtul üle Eesti rääkima sellest, mis neile oma kodumaal rõõmu valmistab ning millisest Eestist nad unistavad.

MTÜ Tuleranda eestvedaja Mairold Vaiki sõnul unistab meeskond sellest, et mõne aasta pärast moodustub Muinastulede ööl ümber Läänemere katkematu lõketekett, mis tekitab nii meie riigi kui ka naaberriikide inimestes kõikjale levivaid positiivseid mõtteid ja tugevnevat ühtsustunnet.

«Innustame Muinastulede ööl osalejaid suurelt unistama ja oma Eesti tuleviku lugu kirja panema. Kui enamasti mõtleme lõkkeid süüdates minevikule ja me rahva ajaloole, siis seekord võiks ettepoole, tulevikku vaadata,» ütles Vaik.

Eesti Tulevikulood on augustist novembrini toimuv aruteluperiood, mil vahetatakse mõtteid Eesti ühiskonnale ja inimestele olulistel teemadel. Lugude kogumise eesmärgiks on arendada arutelukultuuri Eestis, algatada uusi ühiskonna jaoks kasulikke ettevõtmisi ning tuua kokku erinevad ideed, inimesed ja unistused. 

MTÜ Tuleranda eestvedamisel kutsutakse inimesi randades lõkkeid süütama juba seitsmendat korda. Muistsel ajal süüdati lõkked teadete edastamiseks kaugete vahemaade taha või tee näitamiseks merelolijatele. Kaasaegsete rannalõkete süütamise traditsioon sai üheaegselt alguse Eestis ja Soomes rohkem kui 20 aastat tagasi ja lõkkeüritust hakati kutsuma Muinastulede ööks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles