Ohtlik saripõgeneja pääses hooldekodust jälle jooksu

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valkla hooldekodu.
Valkla hooldekodu. Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Valkla hooldekodust pääses laupäeval jooksu taas saripõgenejana tuntud kurttumm, kellel õnnestus väidetavalt ronida üle kolmemeetrise aia.

 

Valkla kogukonna Facebooki lehel teatatakse, et ASi Hoolekandeteenused Valkla hooldekodust põgenes jälle mees, kes on ohuks nii Valkla Kodu töötajatele kui ka kogukonnale.

«Seekord leiti ta Kuusalu Konsumi eest. Suutmatus selle kliendiga tegeleda on lausa märkimisväärne,» seisab kogukonna Facebooki lehel.

Valkla hooldekodu juht Andra Kongi kinnitas, et intsident juhtus laupäeval.

Põgenemishetkel oli mehe juures tegevusjuhendaja, kes ei jõudnud väidetavalt reageerida, kui mees üle mitmemeetrise aia ronis.

Meest hakkasid otsima hooldekodu töötajad. Kulus neli-viis tundi, kui kohalikud elanikud märkasid saripõgenikku ja andsid sellest hooldekodule teada. 

Hooldekodu kinnitusel oli viga see, et kogukonda kohe ei informeeritud.

«Järgmisel korral pannakse info kohe üles Valkla kogukonna kodulehele, et kaasata ka kõiki teid. Noormees näeb välja täitsa tavaline – viiplemine reedab, et see on meie klient. Hea, kui levikski info, sest ilmselgelt püüab noormees hääletada. Loodan mõistvale suhtumisele ja proovin kõik oma töötajad tööle saada nii, nagu meie klientuur seda vajab,» kirjutas Kongi ka Valkla kogukonna Facebooki lehele.

Tööle hakkavad julgestajad

Mees on hooldekodust põgenenud üle kümne korra. Kongi nentis, et järjekordset põgenemiskatset ei saa kuidagi õigustada.

«Vabariigis polegi nagu ühtegi kohta, kuhu ta sobiks. Mina arvan, et ta peaks olema haiglas, kus on ka teised kurttummad. Meil ei ole kurttummasid ja temal ei ole siin kellegagi suhelda, » selgitas Kongi, kelle sõnul hakkab AS Hoolekandeteenused kindlasti arutama, mida edasi teha.

«Ilmselgelt ei pea teda miski, kui tal põgenemisidee pähe tuleb.»

Kongi sõnul ei ole aastatega mehe hoiutingimusi piiratud, kuna see pole eesmärk. «Meie ikkagi katsume tegutseda teistpidi, et inimene saaks areneda.»

Praegu käib konkurss Valkla Kodu julgestustöötaja ametikohale. Päevane julgestustöötaja on Kongi kinnitusel juba leitud ja ta alustab tööd 1. septembrist. Hange on tehtud öiste turvatöötajate leidmiseks.

Tunamullu tungis kallale mehele

Sama mees põgenes Valkla hooldekodust ka 17. juunil, kuid paar tundi hiljem leiti ta üles. Tol korral oli mees põgenenud Pärnusse, oma koju. 

See oli sellele patsiendile juba kümnes kord Valkla hooldekodust põgeneda.

Sama mees pääses põgenema näiteks ka 2013. aastal. Tol korral lugu nii õnnelikult ei lõppenud. Mees tungis metsatallu, peksis seal elavat meesterahvast ning röövis temalt ning juures olnud 8-aastaselt poisilt raha ja telefoni.

Valkla hooldekodu asub Kuusalu vallas Harjumaal, kus osutatakse ööpäevaringset erihooldusteenust, sealhulgas ööpäevaringset erihooldusteenust inimestele, kes on teenusel nõusolekuta.

Praegu elab asutuses ligi 200 inimest ning töötab ligikaudu 90 tegevusjuhendajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles