Venemaal mängiti läbi «Nõukogude Eesti vabastamine»

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1944. aastat kujutav näidislahing viidi möödunud nädalavahetusel läbi ka Valgas militaarajaloofestivalil.
1944. aastat kujutav näidislahing viidi möödunud nädalavahetusel läbi ka Valgas militaarajaloofestivalil. Foto: Taavi Niittee / Valgamaalane

Sõjaajaloohuvilised korraldasid nädalavahetusel Venemaal Leningradi oblastis Gatšinas 1944. aasta sündmuste läbimängu, taasesitades Punaarmee tungimist Eestisse.

Ürituse nimi oli «Nõukogude Eesti eest», kirjutab Peterburi ja Leningradi oblasti sündmuste portaal Blog Fiesta.

Lahingu taasesitus kujutas augustit 1944. kui Punaarmee on tunginud Eestisse ning Ida-Virumaal toimusid lahingud pealetungiva nõukogude armee ning kaitsjate vahel.

Lahingu rekonstruktsiooni korraldajate teatel osalesid lahingumängus mitmete sõjaajalooklubide liikmed, kes kandsid Punaarmee ja Saksa mundreid. Lahingumängus lõid kaas nõukogude ja Saksa tankid ning soomustransportöörid, samuti kasutati lahingu läbimängimisel Teise maailmasõja aegset raske- ja käsirelvastust.

Ürituse raames etendati ka Teise maailmasõja aegset õhulahingut, milles osalesid Saksa ja nõukogude päritolu lennukid, samuti õhutõrjerelvastus.

Punaarmee tungis Eestisse ja vallutas Narva 26. juulil 1944 ning Saksa väed taandusid Sinimägedesse.

Juulis ja augustis 1944 Sinimägedes Punaarmee ja Saksa vägede vahel toimunud lahingud on teadaolevalt veriseimad, mis Eesti pinnal kunagi toimunud. Hinnanguliselt ulatusid 1944. aastal Narva rindel peetud lahingute kaotused mõlemal poolel kuni 180 000 inimeseni, kelle seas on ka vähemalt 37 000 langenut.

Sõjategevuses said kannatada ka ümbruskonnas elanud tsiviilisikud, kelle seas oli ka hukkunuid. Lahingud tõid kaasa hävingut kogu piirkonnale.

Eesti ei osalenud Teises maailmasõjas riigina. Nõukogude Liit likvideeris Eesti sõjaväe 1940. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles