Liutorud on õigesti kasutades ohutud

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aura veekeskuse veepark.
Aura veekeskuse veepark. Foto: Margus Ansu / Postimees

Vee alla vajunud inimese päästmiseks on üldjuhul aega kuni viis minutit. «Kuidas inimene sellest välja tuleb, oleneb palju sellest, kas tal on näiteks kroonilisi haigusi. Üldiselt võime öelda, et viis minutit on viimane aeg, kui peab esmaabi andma, ent imesid juhtub ja sajaprotsendiliselt ei saa me kunagi öelda,» ütles Tallinna kiirabi vanemarst Riina Räni.

«Tallinnas inglise kolledžis oli mõni aeg tagasi uppumas üks poiss. Teda elustati üle tunni ja kuna massaaži tegemist alustati kiiresti, säilis mingil määral tema enda hingamine. Poiss tuli sellest täiesti korras närvisüsteemiga välja, nii et oskusliku tegutsemise puhul on kõik võimalik,» lisas Räni.

Surmajuhtumeid tuleb ujulates ja veeparkides ette haruharva, ent minestamisi ja väiksemaid traumasid on tihti. «Põhiline probleem veeparkides ja ujulates on libedus. Palju on ka minestamisi – see on probleem eriti vanematel inimestel,» rääkis kiirabiarst. «Mingisuguse äkilise asja eest ei ole me keegi kaitstud, kõiki riske ei ole sajaprotsendiliselt võimalik vältida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles