Uued raadiojaamad segavad Viljandis ja Raplas vanade kuulamist

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Tehnilise järelevalve ametile (TJA) on viimastel nädalatel laekunud kaebusi, et Viljandis ja Raplas on Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) raadioprogrammide vastuvõtt kohati häiritud.

Probleemid on seotud uute raadio ringhäälingusaatjatega, millest üks on paigaldatud Raplasse ja teine Viljandisse.

Probleemi täpsete põhjuste tuvastamiseks ning võimalikult kiire lahenduse leidmiseks on TJA hetkel teostamas täiendavaid raadiomõõtmisi ja arvutusi.

Tänavu septembri alguses väljastas kultuuriministeerium ringhäälinguloa Rapla vallas programmi Tre Raadio ja Viljandis programmi Star FM edastamiseks raadioringhäälingus.

Ringhäälinguloa väljastamisele eelnes TJA poolt vaba sageduse leidmine ja selle rahvusvaheline koordineerimine. Muuhulgas viidi läbi kontroll, et vältida võimalikke häireid uute raadiojaamade poolt juba töötavatele jaamadele.

Siiski on uute programmide eetrisse minek nii Viljandis kui Raplas tekitanud häireid ERRi raadioprogrammide vastuvõtus ja kuulamises.

Probleemi täpsete põhjuste tuvastamiseks ning võimalikult kiire lahenduse leidmiseks on TJA hetkel teostamas täiendavaid raadiomõõtmisi ja arvutusi. TJA analüüsib, kuidas on probleemid seotud uute, Raplasse ja Viljandisse paigaldatud raadiosaatjate parameetritega.

Kuni lahenduse leidmiseni vähendatakse uute raadiojaamade võimsusi, et viia häired ERRi raadioprogrammidele minimaalseks. 

Tehnilise järelevalve ameti peadirektori asetäitja Priit Soomi sõnul on tekkinud olukorrale lahenduse leidmine TJA prioriteediks.

«Tekkinud olukord on suhteliselt tavapäratu. Loodame leida probleemile sobiva lahenduse nii kiiresti kui võimalik, töö selle nimel on käimas. Samas kutsume üles kõiki Rapla ja Viljandi raadiokuulajaid TJA-le teada andma viimasel ajal tekkinud häiretest ERRi raadiojaamade kuulamisel,»  lisas Soom.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles