Ajaleht: Pasi ei kaitse võimsate teeäärsete pommide eest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sõdurid Pasi soomukis
Soome sõdurid Pasi soomukis Foto: Wikimedia

Soome rahuvalvajate ikooniks peetav soomuk Pasi ei kaitse teeäärde peidetud pommide eest Afganistanis, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Pasist pole alati kaitset selles istuvatele sõduritele, kuna mässuliste kasutatavad lõhkekehad on järjest võimsamad. Seda võis tõdeda taas eelmisel laupäeval, kui Põhja-Afganistanis Mazar-e Sharifis langes 22-aastane rootslasest rahuvalvaja. Mees istus Pasis ees parempoolsel pingil.

Eelmisel korral sõitis Soomes valmistatav soomuk teeäärse pommi otsa eelmise aasta augustis ja siis said surma kaks Eesti sõdurit.

Rootslased ja soomlased teenivad piirkonnas, kus olukord on aja jooksul muutunud üha pingelisemaks ja teeäärsete pommide plahvatused aina sagenevad.

Rahuvalvemissioonidel teenivate sõdurite huve kaitsev liit (Rauhanturvaajaliitto) on olukorrast teadlik.

«Sellest on olnud juttu, kuid sinna pole suudetud tugevamat kaitset ehitada. Pole olnud mingit vajadust hakata kõva häälega karjuma, et varustus on liiga kehv,» rääkis liidu koolitusjuht Heikki Pietilä.

«Meie nägemuse järgi on varustus piisaval tasemel,» lisas ta.

Taolisi sõidukeid ei saa lõputult soomustada, kuna siis muutub see liiga aeglaseks, raskeks ja kohmakaks.

«Kui panna piisavalt palju lõhkeainet, siis ükski soomustatud sõiduk seda üle ei ela, olgu see siis Pasi soomuk või tank. Selline see sõda või terrorism ongi, et püütakse võimalikult suurt kahju tekitada,» rääkis Pietilä.

Teeveerde peidetud pommid on olnud kanistrisse pandud paar kilogramm lõhkeainet või koosnenud mitmest omavahel ühendatud suurtükimürsust. Kõige võimsamatega on hävitatud Iraagis ja Afganistanis Pasist mitu korda tugevamaidki soomukeid.

Pietilä sõnul on turvalisuse loomulisel väga oluline roll väljaõppel ja personalivalikul.

Pasi loodi omal ajal selleks, et pakkuda meestele kaitset vintpüssitule ja lõhkekehade kildude eest. Uuemad mudelid on tugevamad, kuid kaitsejõudude salainfo hulka kuulub teave sellest, kui tugevatele plahvatustele soomuk tegelikult vastu peab.

Kaitsejõudude staabis töötav kindralleitnant Esko Pukari kinnitas ajalehele, et kõik Soomes toodetavad soomukid vastavad karmidele rahvusvahelistele nõuetele.

«Hoolimata sellest ei suuda üksnes sõiduk tagada 100-protsendilist turvalisust, olgu see siis ehitatud ükskõik kuidas,» ütles Pukari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles