Arstide liidu hinnangul on haigekassa eelarve koostatud puudulikult

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Haigekassa nõukogus tuleb reedel esimesele lugemisele haigekassa järgmise aasta eelarve, milles arstide liidu hinnangul ei ole kasutatud kõiki seaduslikult tagatud võimalusi arstiabi kättesaadavuse ja kvaliteedi parandamiseks.

Arstide liit tegi haigekassa nõukogule ettepaneku täita valitsuse määrust, millega kehtestati tervishoiuteenuste hinnakoefitsient tähtajaliselt kuni käesoleva aasta lõpuni ja taastada hinnad 2009. aasta tasemel.

Ravikulude suurenemise katteks tuleb liidu teatel kasutada seadustega ettenähtud võimalusi ning tervishoiuteenuste korraldamise seaduse järgi on riigil kohustus rahastada haiglate kapitalikulusid riigieelarvest.

Haigekassa nõukogusse kuuluvad valitsuse ja riigikogu liikmed peaksid arstide liidu hinnangul tegema riigieelarve menetlemisel vastava parandusettepaneku. Kui haigekassa eelarve kulud ületavad tulusid, saab vahe katta eelmiste aastate jaotamata kasumist, mille suurus on praegu üle kahe miljardi krooni. 2011. aastal lubab seadus kasutada sellest 551 miljonit.

«Meie tervishoiusüsteemi praegune teravaim probleem on pikad ravijärjekorrad, mis piirab oluliselt patsientide võimalusi saada õigeaegset arstiabi ja ohustab nende tervist. Ravihindade vähendamise tõttu on haiglad sunnitud kokku hoidma nii tööjõu kui ravimite ja kulumaterjalide pealt,» selgitas arstide liit.

«Tervishoiutöötajatele pealesurutud osalise töökoormuse ja palgata puhkuste tõttu ei saa järjekordi lühendada ja hinnakärpe üheprotsendiline vähendamine probleeme ei lahenda.»

Haigekassa aruandlusest selgub, et vaatamata ravijuhtude arvu mõneprotsendilisele tõusule on eriarstiabi saanud patsientide hulk vähenenud.

Hinnakärpe tühistamine võimaldab arstide liidu hinnangul haiglatel oma ressursse efektiivsemalt kasutada ja ravijärjekordi lühendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles