Kohver võidakse saata Läti piiri lähedale Idritsa kolooniasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

(kliki puntkidel)

Venemaa Pihkva oblasti endise inimõiguste voliniku Viktor Ivanovi hinnangul võidakse kohtus süüdi mõistetud kaitsepolitseinik Eston Kohver saata Läti piiri lähistel Idritsas asuvasse kolooniasse number 3.

Ivanov ütles Postimehele, et Pihkva oblastis on viis kolooniat, kuhu süüdimõistetud paigutatakse kas elukoha või süüteo toimepanemise koha järgi.

Kuna Eston Kohver on esimest korda süüdi mõistetud ja ta peab kohtu otsusega kandma karistust range režiimiga koloonias, siis on Pihkva oblastis kaks sellist kolooniat – number 3 ja number 6, mis asuvad mõlemad Sebeži rajoonis.

«Koloonia number 6 on Läti piirile liiga lähedal, vaid kuue kilomeetri kaugusel. Sellel põhjusel pole tõenäoline, et ta sinna saadetakse. Koloonia number 6 selleks ei sobi,» rääkis Ivanov.

Idritsas asuv koloonia number 3 jääb Läti piirist 47 kilomeetri kaugusele.

Ivanov märkis, et Idritsa vangla korraldati ümber aastatel 2010-2011, seal vahetati välja vangla direktor ning allutati kinnipidamisasutus prokuratuuri järelevalvele.

«Käesoleva aasta alguseks oli vanglas olevate kinnipeetavate kaebuste hulk märkimisväärselt vähenenud ning seal ei ole esinenud füüsilist vägivalda ega surmajuhtumeid. Hiljuti tehti seal remont ja avati vangide jaoks vaba aja veetmise klubi. Käesoleva aasta alguses oli vangla heas seisukorras,» ütles Ivanov.

Tema sõnul on Euroopa standarditele vastavaid kolooniaid ka Leningradi oblastis.

Juhul, kui Eston Kohver esitab tänasele kohtuotsusele apellatsiooni, ei tohi teda Venemaa seaduste kohaselt kolooniasse saata ja ta jääb kuni kohtu otsuseni Pihkvasse. Apellatsiooni läbivaatamine võib võtta Venemaal aega kuni kuus kuud.

Pihkva oblastikohus mõistis kaitsepolitseinik Eston Kohvri süüdi spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ning selle salakaubaveos ja mõistis ta 15 aastaks vangi. Lisaks määras kohus talle 100 000 rubla ehk 1375 euro suuruse trahvi. Kohver ennast süüdi ei tunnistanud.

Eesti on seisukohal, et Eston Kohvri kohtuprotsess oli selle algusest peale ebaseaduslik ja rahvusvahelise õiguse rikkumine.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Enne Pihkvasse toomist oli Kohver  Moskvas Lefortovo vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles