Ansip ja Merkel: Euroopa edu saladuseks on korras riigirahandused

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip ja Saksamaa kantsler Angela Merkel pressikonverentsil Berliinis.
Peaminister Andrus Ansip ja Saksamaa kantsler Angela Merkel pressikonverentsil Berliinis. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Andrus Ansip ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel keskendusid oma tänasel kohtumisel eurotsooni küsimustele, mõlemad valitsusjuhid tõdesid, et Euroopa edu saladuseks on korras riigirahandused.

Riigijuhid tõdesid, et nii Euroopa Liidu kui euro edukuse esmatähtsaks küsimuseks on tõusnud liikmesriikide korras rahandused ning võimalused, kuidas seda tagada, teatas valitsuse pressiesindaja.

Täiendavalt oli kohtumisel kõne all ka teised järgmisel nädalal Euroopa Liidu ülemkogul kõne alla tulevad teemad, samuti kahe riigi koostöö nii bilateraalsel kui rahvusvahelisel tasandil.

Peaminister Ansip tänas Merkelit Saksamaa toetuse eest Eesti pürgimisel eurotsooni liikmeks ning samuti panuse eest Balti õhuturbesse NATO koostöö raames.

Kõneldes eurotsooni reeglite reformist rõhutas peaminister Ansip, et Eesti on selles osas Saksamaaga samal positsioonil. Mõlemad riigid pooldavad ranget eelarvepoliitikat. Riigijuhid leidsid, et liikmesriikide korras rahandus on aluseks Euroopa Liidu konkurentsivõimele.

Merkel tervitas Eesti ühinemist eurotsooniga, nentides et range finantspoliitiliste põhimõtetega riigi liitumine on toeks eurotsooni rahanduspoliitilises diskussioonis. Peaminister Ansip kinnitas, et Eesti toetab eelarve- ja makromajanduspoliitikate koordinatsiooni tugevdamise ettepanekuid. Samuti tõstis peaminister esile ka Saksamaa liidukantsleri juhtivat rolli eurotsooni kriisist väljatoomisel.

Euroopa Liidu teemadest tõstatas peaminister ühe Eesti prioriteedina ühtse siseturu küsimuse. «Eesti soovib killustatud turu asemel ühtset turgu, kus kehtivad selged regulatsioonid, mis on arusaadavad kõigile,» rõhutas Ansip.

Kõneldes julgeolekualasest koostööst tänas peaminister Ansip liidukantsler Merkelit Saksamaa panuse eest Balti õhukaitseturbesse. «2011. aastal võtab Saksamaa neljandat korda üle Balti õhuturbe. Teie lennukid taevas on reaalselt nähtav tõend NATO julgeoleku garantiist Eesti inimestele.»

Peaminister Ansip esines täna saksa äriringkondadele Haus der Commerzbankis ettekandega «Eesti euroala liikmena», milles tutvustas nii Eesti majandusarengu olulisemaid trende kui ka praegusi positsioone. «Euroopa Liidu edu aluseks on range eelarvepoliitika – uue eurotsooni liikmena on see Eesti põhisõnum,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles