Presidendi julgeolekunõunik: Eesti ja Poola head suhted on igal juhul kasulikud

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merle Maigre
Merle Maigre Foto: Presidendi kantselei

President Toomas Hendrik Ilvese julgeolekunõuniku Merle Maigre sõnul on Poola uue presidendi esimene visiit Tallinna positiivne märk, mis ei saa kuidagi kahjustada Eesti läbisaamist ei Berliini ega Brüsseliga

«Eesti ja Poola head suhted on meie riigile igal juhul kasulikud. Poola uue presidendi esimene visiit Tallinna on positiivne märk, mis ei saa kuidagi kahjustada Eesti läbisaamist ei Berliini ega Brüsseliga. President Duda külaskäik aitab veelgi paremini kaasa sellele, et Poolat kui piirkondlikku jõudu hõlmatakse rohkem Balti asjadesse,» arvab Merle Maigre.

Tema sõnul on Eestil ja Poolal sarnane julgeolekutunnetus. «Koos mõistetakse kaitsekulutuste ja ühiste õppuste osakaalu. Poola on Vene-Ukraina konflikti rindejoone riik nagu Eestigi. Poolal on kõrgetasemeline avalik haldus ja kodanikuühiskond, samuti sõjalised musklid, selge pea ja piirkondliku liidri ambitsioonid. Eesti, Poola, Läti ja Leedu moodustavad NATO jaoks ühise sõjalise operatsiooniruumi,» põhjendas Maigre.

Ka nentis ta, et Poolal on oma suuruse tõttu arvestatav mõjujõud NATOs ja Euroopa Liidus. «Varssavis toimub 2016. aasta juulis järgmine NATO tippkohtumine. Poola avalikud institutsioonid, ministeeriumid, relvajõud on on Eestile Lätile ja Leedule piirkonna parim liitlane.»

Maigre peab tähelepanuväärskeks, et erinevad liidrid Eestis viimase paari aasta jooksul nii tihedalt käivad.

Neljapäeval saabus Eestisse Ameerika Ühendriikide senaator McCain. Reedel võõrustas Ilves Ärma talus Läti presidenti Raimonds Vejonist.

«Need ja paljud teised külaskäigud näitavad, et Eesti riigil läheb hästi, et siin tehakse õigeid asju ja et siin on neid, kelle hinnanguid ja arvamusi rahvusvahelisest olukorrast soovitakse kuulata ja kuulda võtta.»

Poola vastne president Andrzej Duda tuleb täna oma esimesele välisvisiidile Eestisse.

Kolumnist Ahto Lobjakas leiab aga, et Poola värske presidendi kiirustades küllakutsumine heidab varju meie Euroopa väärtustele. Lobjakas tõi mitu näidet.

«Poola üks naabreid on Leedu, kellele end pehmelt öeldes intensiivselt rahvuslasena määratlev Duda saadab Tallinna tulekuga signaali. Signaali sisu mõistame kui kujutleme, et Ilves oleks oma esimese visiidi teinud Soome või Läti asemel Poola,» kirjutas Lobjakas.

«Edasi, Duda on öelnud, et tahab «korrigeerida» Poola välispoliitikat. «Korrektsioon» näeks ette Poola liidrirolli piirkondlikus alliansis Venemaa ohjeldamiseks. Poola riskivalmidus on juba tekitanud pingeid Varssavi ja Berliini vahel. Nüüd on Eesti osa pingest. Pinged on tekkinud ka Brüsseliga, seda osaliselt isiklikul pinnal Duda ja ELi ülemkogu presidendi, samuti poolakast Donald Tuski vahel. Eesti on seni Tuski häälekalt toetanud, nüüd aga saadab vastupidise signaali,» kirjutas Lobjakas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles