Kallas: ametnike palgasüsteem olgu jäik ja arusaadav

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Ametnike palga määramise süsteem peab olema nii jäik, lihtne ja arusaadav kui võimalik, leiab Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas.

Kallas rääkis Postimees.ee’le, et Euroopa ametnike palgad on teatud kindla mudeli järgi, mis lähtuvad kaheksa riigi palkadest ja oletatavasti järgmisel aastal palgad langevad.

Ka Eesti ametnike palgasüsteem peaks tema hinnangul olema selge ja saadav tasu peaks võimalikult vähe baseeruma lisatasudel. «Et oleks selge – üks palk, üks skaala, üks mudel. See võiks olla ideaal,» lisas ta.


Euroopa Liidu liikmesriikides on Kallase andmetel ametnike palku kärbitud väga erinevalt. «Kõige suuremat lärmi löövates riikides on palku kõigele vaatamata tõstetud – Saksamaa, Prantsusmaa ja teised,» märkis ta. Samas oluliselt on palku kärbitud näiteks Lätis.


Seda, kas ametnikud saavad õiglast palka, on Kallase hinnangul raske öelda: «See on üks väga filosoofiline küsimus.»

Postimees kirjutas täna, et ministeeriumide ametnike palku on paljuski kärbitud vaid näiliselt ja sageli on piirdutud kõigest lisatasude kaotamisega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles