Tallinna Sadam sai kaks ajutist juhti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äsja lõppenud Tallinna Sadama nõukogu koosolekul otsustati Tallinna Sadama uuteks, kuid ajutiteks juhtideks nimetada endine finantsjuht Marko Raid ja vandeadvokaat Carri Ginter.

Raid hakkab vastutama igapäevase juhtimise eest ning Ginter hakkab üle vaatama toimunud hankeid ja ettevõttesiseseid dokumente. Nõukogu koguneb uuesti nädala pärast ning tõenäoliselt kuulutatakse siis välja ka uute juhatuse liikmete konkurss.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal ütles, et tema palus Ginteril asuda Tallinna Sadama juhtkonda. «Sellepärast, et väljast oleks keegi, kes värske pilguga vaataks üle kõik otsustusmehhanismid. Et keegi tagaks ka seda, et uurimisega tehtaks igasugust koostööd ning otsitaks üles võimalikud riskikohad tulevastele juhatustele,» põhjendas Michal. Ta lisas, et Ginter teeb seda tööd ajutiselt ning naaseb hiljem advokaaditöö juurde.

Ginter kinnitas, et tema jääb ametisse vaid ajutiselt. «Minu ülesanne ja eesmärgid on ajutised - probleemide üles otsimine, et uus juhatus saaks sellest punktist edasi minna ja jätkata äriühingu puhastamisega. Mina kindlasti ei kandideeri tulevasel juhatuse liikmete konkursil,» ütles Ginter.

Tallinna Sadama nõukogu juht Remo Holsmer ütles, et ka nõukogu koosseisus tuleb muudatusi, kuid need oleksid toimunud ka praegustele sündmusteta. Kaitsepolitseiameti ametnikud kinnitasid Holsmeri sõnul, et nõukogu liikmed ei oleks saanud ise altkäemaksu võtmisele jälile jõuda, kuna neil pole selleks ligipääsu ega vahendeid.

Holsmer sõnas, et nõukogul vastutust juhatuse liikmete altkäemaksuskandaali tõttu ei ole, kuna pole võimalik kõikidel kogu aeg kukil istuda. 

«Nõukogu ülesanne on teha otsuseid juhatuse poolt ette valmistatud materjalidest. Meie ülesanne on olla veendunud, et ettevõtte investeeringud on olnud tasuvad ja teenivad ettevõttele raha,» ütles Holsmer, lisades, et ebatäpse informatsiooni eest vastutab selle andja. 

Praamidega seotud lepingud on kehtivad ja tööga minnakse plaanipäraselt edasi. Holsmerile ei ole teada, et selle hankega oleks midagi valesti. 

Tallinna Sadama nõukogu rahuldas altkäemaksuskandaali sattunud mõlema sadama juhatuse liikme, Ain Kaljuranna ja Allan Kiili, lahkumisavaldused. Lisaks otsustati, et edaspidi hakatakse teostama sadama juhiks kandideerivate inimeste puhul julgeolekuasutuste poolt taustakontrolli.

Kaitsepolitseiameti töötajad pidasid kolmapäeval altkäemaksu võtmises kahtlustatavatena kinni AS Tallinna Sadam juhatuse esimehe Ain Kaljuranna ja juhatuse liikme Allan Kiili. Mõlemat meest kahtlustatakse suures ulatuses altkäemaksu võtmises mitme aasta jooksul. Altkäemaksu andmises kahtlustatavana on kinni peetud kolm inimest ning sellele kaasaaitamises veel kolm inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles