Telliskivis näeb, mis saab pärast sorteerimist pakendijäätmetest

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Eesti Pakendiringlus kokkupressitud plasttaara
MTÜ Eesti Pakendiringlus kokkupressitud plasttaara Foto: Peeter Langovits

Telliskivi loomelinnakus asuvas klaaskuplis ja selle lähiümbruses on kuni 20. septembrini avatud pakendiinstallatsioon. Huvilised saavad oma silmaga näha, mis saab pakendijäätmetest pärast nende kodust sorteerimist edasi.

Väljapanek valmis tähistamaks kümne aasta möödumist Eesti suurima pakendite taaskasutusorganisatsiooni, Eesti Pakendiringluse tegevuse algusest. Pakendiringluse juhatuse esimehe Aivo Kanguse sõnul on nii tarbijate käitumine kui ka jäätmeturg selle ajaga oluliselt muutunud.

«Kuigi olukord on ideaalist veel kaugel ja eelkõige jäätmete koduse sorteerimise osas on veel kõvasti arenguruumi, on pilt siiski võrreldamatult parem kui 2004. aastal, mil pakendiseadus oli värskelt vastu võetud ja tegevust alustasime,» rääkis Kangus.

«Kuna jätkuvalt levib inimeste seas müüte, et sorteerimine on mõttetu ja jäätmed ladestatakse niikuinii kõik ühele prügimäele, siis otsustasimegi teha Telliskivisse väljapaneku, kus saab oma silmaga näha, mismoodi näeb välja kasutatud kilest toodetud helves või plastist tehtud graanulid. Kõik saadused, mida Telliskivis näeb, on toodetud Eestis, seega toimub jäätmete väärindamine siinsamas kohapeal,» rääkis ta.

«Ainuke põhjus, miks jäätmed lõpetavad kas prügimäel või põletusahjus, on see, et inimesed neid korralikult ei sorteeri. On oluline aru saada, et pakend ei ole prügi – näiteks nii klaasi kui metallpurke saab pea lõputult uuesti taaskasutada, kui need vaid õigesse konteinerisse sorteeritaks,» lisas Kangus.

Lisaks installatsioonile toimuvad 29. augustil, Telliskivi kirbufestivali päeval Eesti Pakendiringluse alal prügi sorteerimise võistlused lastele ning kell 12.00 ning 14.00 õpitoad täiskasvanutele. Eesti Pakendiringluse esindajad annavad päeva vältel kõigile soovijatele sorteerimisnõu ja vastavad külastajate küsimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles