Ilves ootab kõigi parlamendierakondade seisukohta Vao keskuse süütamise kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Mihkel Maripuu

President Toomas Hendrik Ilves ootab kõigi parlamendierakondade avalikku ja ametlikku seisukohta seoses Vao pagulaskeskuse süütamisega.

«Mul on häbi ja piinlik lugeda Vao pagulaskeskuse süütamisest, kus oli põlengu tekkimise ajal üle poolesaja inimese, sealhulgas 13 last. Ootan igalt parlamendierakonnalt avalikku ja ametlikku seisukohta, millest saab rahvas aru, kellele loeb õigusriik, inimelu ja põhiseadus,» ütles riigipea.

Lääne-Virumaal Vao külas süüdati täna öösel pagulaskeskuse otsasein, politsei ja prokuratuur alustasid põlengu asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust. Keegi tulekahjus vigastada ei saanud.

Reformierakond: jõhker tegu

«See, kui öösel - ajal, kui inimesed magavad, süüdatakse ligi 70 inimese kodu, kus elab ka 13 last, siis...  mul lihtsalt ei jätku sõnu. Tegemist on väga jõhkra kuriteoga, millesse tuleb tõsiselt suhtuda,» ütles peaminister Taavi Rõivas (Reformierakond) valitsuse pressikonverentsil.

Ta ütles, et Eesti peab sellele reageerima. «Ma usun, et eesti ühiskonnas on olnud palju erinevaid arvamusi, küllap meil on põhjust eri arvamusi ka tolereerida. Kui keegi teeb midagi nii jõkrat, siis selle suhtes meil tolerantsi ei ole. Meil ei peaks olema kohta sellistele tegudele.

Ka siseminister Hanno Pevkur ütles, et Vao pagulaskeskuse süütamine on täiesti arusaamatu ja jõhker tegu. Ta avaldas lootust, et kes selle teo toime pani, annab ennast ise üles.  «Politseil on vihjeid juba olemas,» viitas ta ning ütles, et tegu oli ohuolukorraga, kus inimeste elud olid ohus.

Pevkur tõstis selle sündmuse puhul aga esile naabermaja elanikku Jaanus Valku: «Tema oli esimene, kes kell 4.30 helistas häirekeskusse ja põlengust teatas,» kiitis ta kiiret reageerimist. 

Isamaa ja Res Publica Liit: argpükslik ja alatu roim

Justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) ütles, et toimepandu on argpükslik ja alatu roim. «Ehkki kriminaalmenetlust alustati süütamise paragrahvi järgi, siis päris selgelt on kuritegu, mille eesmärk on lastega perede eluaseme mahapõletamine, kvalifitseeritav kui mõrvakatse,» ütles Reinsalu. «Riik reageerib kogu jõuga nende kurjategijate tabamisele ja karistamisele,» lubas ta.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond: räige metslus

«Pagulased on inimesed, kes on saanud rahvusvahelise kaitse. Kaitse surma, tagakiusamise, vägistamise ja piinamise eest. Kaitse seal, kus nende inimväärikus ja –õigused on kaitstud, kus nad saavad olla inimesed. Minu Eesti on selline riik, kus igale inimesele tema päritolust ja usutunnistusest sõltumata on selline elu tagatud. Minna pagulaste elu kallale on räige metslus, millele ei saa olla ühtegi õigustust ega vabandust,» teatas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juht Jevgeni Ossinovski. 

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond: tegemist on massimmigratsiooni tagajärjega

«Laiemas plaanis kommenteeriks Vaos juhtunut niimooodi, et see on täpselt see, mille eest me oleme juba pikemat aega hoiatanud,» rääkis Martin Helme Postimehele.

Helme sõnul on tegu selge massiimmigratsiooni tagajärjega – inimesed ei soovi siia immigrante ning vastuseis, viib nad meeleheitlikele tegudele. Poliitik kinnitas, et põlengut kui vihakuritegu eraldi hukka mõista ta ei kavatse. «Mina mõistan hukka kahepalgelisuse,» kinnitas Helme.

Küsimusele, kas EKRE pole mitte ka ise viha õhutamisele kaasa aidanud, vastas Helme eitavalt. Tema sõnutsi on tegu ikkagi rahva selge tahte väljendusega ja viha õhutavad immigratsiooni toetajad.

Vabaerakond: Vao keskuse süütamine on ilmselt vihakuritegu

Vabaerakonna fraktsiooni aseesimehe Andres Ammase sõnul on Vao pagulaskeskuse süütamine ilmselt vihakuritegu või provokatsioon, mis on seadnud kümnete süütute inimeste elud ohtu. Tema sõnul peavad pagulasteemat kirglikuks kütnud ja inimeste änge oma huvides kasutavad poliitikud ja ühiskonnategelased mõistma oma moraalset vastutust.

«Kui kiidame vaikides heaks, kuidas vihakõnelejad ja sildistajad üksteist üle trumbates järjest vängemaid väljendeid kasutavad ning kuidas see lõpuks inspireerib ka kuritegudele, oleme kaasvastutajad selle õuduse laienemise eest,» ütles Ammas.

Mõned poliitikud on rassismi ja võõraviha võimendades läinud tema sõnul viimastel kuudel selgelt üle piiri. «Pidev jutt valge rassi ohtu sattumisest ja inimeste elujärje halvenemisest põgenike tõttu julgustab ja õhutab mõtlematutele tegudele inimesi, kes mingil põhjusel ei ela praeguses Eestis nii edukalt ja sisukalt, kui nad sooviksid,» ütles Ammas.

Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul mõistab erakond üheselt hukka Vao pagulaskeskuse süütamist ja kutsub üles lõpetama pagulasteema ekspluateerimist.

«See on sügavalt tülgastav tegu. Tegemist oli potentsiaalselt ohuga paljude inimeste eludele, sealhulgas lastele. Sellele ei ole ühtki õigustust ning see seab ohtu Eesti kuvandi turvalise ja sõbraliku paigana, kus pole kohta rassismil. Ma loodan, et politsei ja prokuratuur suudavad kiiresti välja selgitada, kes on selle taga ja mis olid nende täpsed motiivid,» ütles Herkel.

Andres Herkeli sõnul peavad viha ja hirmu külvajad mõistma oma vastutust ja sellisest retoorikast loobuma. «Eesti ühiskond peab peeglisse vaatama. Kogu selle pagulaste teema juures on rassistlik suhtumine meie ühiskonnas kahjuks tõsisasi,» ütles Herkel.

Keskerakond: vihakuritegu ei õigusta mitte miski

Keskerakonna aseesimehe Enn Eesmaa sõnul võib ööl vastu neljapäeva aset leidnud Vao pagulaskeskuse süütamist võrrelda mõrvakatsega, mille korraldajad tuleb kiiremas korras tabada.

«Vaos öösel toimunu on arusaamatu vihakuritegu, millel puudub ükski põhjendus ja õigustus. Tegemist on argpüksliku teoga, mille eest tuleb kanda täisvastutust. Ma loodan, et süütajad tabatakse kiirelt ning nad saavad karmilt karistatud,» sõnas riigikogu liige Enn Eesmaa.

Ta lisas, et erinev arvamus ning selle vaba väljendamine on alati lubatud, kuid taolist vihakuritegu ei õigusta miski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles