Rõivas ei usu Jüri Mõisa väiteid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas.
Peaminister Taavi Rõivas. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Peaminister Taavi Rõivas ütles, et tal on raske uskuda Jüri Mõisa väljaütlemisi selle kohta, nagu oleks 2001. aastal Tallinna Sadamast toonase kolmikliidu kõigile erakondadele viidud sularaha.

Kunagine Isamaaliidu poliitik Jüri Mõis rääkis tänases Äripäevas, et kolmikliitu kuulunud Reformierakond, Isamaaliit ja Mõõdukad said 2001. aastal iga üks Tallinna Sadamast 1 miljon krooni ehk 64 000 eurot sularaha.

 «Seal räägib ta ajast umbes 14 aastat tagasi, mida ausalt öeldes on väga raske kommenteerida, kas ja... Selle jutu tõsiseltvõetavust vähendab fakt, et endine siseminister ütleb, et käis ühe korra kapos ja abi ei leidnud, siis hoidis seda enda teada... noh, ma ei tea,» arutles Rõivas valitsuse pressikonverentsil.

Tema sõnul ütles ka kaitsepolitseiameti toonane juht, et kui oleks mingi tõsine kahtlus olnud, küll siis oleks ka kriminaalmenetlust alustatud. «Täna see kahtlus üles visata...» imestas peaminister.

Ta rõhutas, et ka praeguse altkäemaksuskandaali puhul ei ole tõendeid raha seotusest erakondadega. «Ma usun, et kõik on näinud avaldusi nii riigiprokuratuuri kui kapo poolt, et menetluses ei ole ilmnenud tõendeid, et Talinna Sadama kaudu oleks varjatult rahastatud mingit erakonda. Kapo on välja öelnud ka selle, et ei ole ilmnenud infot, nagu oleks nõukogu olnud teadlik altkäemaksuvõtmisest, veel vähem, et nad oleksid seotud olnud. Kõikidesse kahtluste ülesviskamistesse tuleb suhtuda vastutustundlikult,» arvas peaminister.

Rõivas võttis Postimehe artikli järel kapoga ühendust

Postimees kirjutas eile, et allikate väitel töötas skeem, mille kaudu toetas Tallinna Sadam sularahasüstidega vähemalt kaht võimuerakondade, 15 aastat. Rõivas kinnitas tänasel pressikonverentsil, et tal puudub igasugune informatsioon, et Reformierakonna rahastamisel oleks olnud mingigi seos Tallinna Sadamaga.

Sama kinnitas ka oma koduerakonna tegevuse kohta IRLi esimees Margus Tsahkna, kelle sõnul toetab seda ka IRLi senine tegevus. Ta tõi välja, et just Juhan pPrts oli see, kes pöördus kapo poole, et sadama juhtide käitumist kontrollitaks ning just IRL surus tema sõnul läbi need poliitilised otsused, et kapole antaks õigus ja kohustus kontrollida ja teha järelvalvet riigi äriühingute suhtes.

«Selle artikli valguses küsisin ma otse kaitsepolitseilt üle, kas neile teadaolevalt on mõnda erakonda kuidagi salaja, ebalegaalselt Tallinna Sadama poolt või kaudu rahastatud. Ma sain selle kinnituse, mis nad ütlesid hiljem ka avalikult, et neil mitte mingit alust seda väita ei ole,» ütles Rõivas täna ajakirjanikele.

Peaminister avaldas lootust, et seda väitnud allikad täidavad oma kodanikukohust ja annab sellest vastavatele ametitele teada. Kui aga tegemist on tõepoolest 15 aasta taguste sündmustega, tekib Rõivase sõnul küsimus, miks ei ole sellest varem teatatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles