Postimees 1926. aastal: kollane ajakirjandus kohtulaua ees

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mängimine teiste inimeste auga. Tartu-Wõru rahukogu süüpinki oli 3. sept asetatud Eesti kollane ajakirjandus Tallinnas ilmuwa kõmujänulise «Esmaspäewa» näol. Kaebusega olid esinenud M. Jänese riideäri teenijad, kokku 27 isikut, oma wolinikkude wann. adw. R. Grau ja H. Sumbergi läbi.

Ajaleht «Esmaspäewas» ilmus läinud aastal kirjatükk pealkirjaga «See sündis kell 5, kui suleti poed». Tähendatud artiklis kirjutatakse, et Tartu kaubahoowis J. suuräris on kriminaalpolitsei ametniku poolt läbiotsimine toime pandud, kusjuures «sellide taskutest hakkas päewawalgele tulema igasuguseid riidetükke, küll siidireste, küll rätte, salle. Peremees oli oma abilised paljastanud. Nüüd wast said wiimased aru, mis kogu see otsimise kommet tähendas».

Kaebuses tähendatakse, et kõik see on algusest otsani wale ja sisaldab eneses jämedat laimu.

Tunnistajatena on palju tuntud Tartu ärimehi wälja kutsutud. 

Wiimasena kuulatakse Tartu krim. komissari W. Hansmanni tunnistus ära. Mingisugust läbiotsimist M. Jänese äris, nagu «Esmasp.» kirjeldatud, ei ole tema ega temale alluwad ametnikud toimetanud. Nii pea kui ka sarnasest sõnumist kuulda saanud, küsinud ta oma ametnikkude käest, kas wast keegi omapead mingisugust läbiotsimist ei ole kusagil äris teinud. Selgus, et ei ole.

«Esmaspäewa» wastutaw toimetaja O. Soots on kohtule kirjalikult teatanud, et kõnesolewa sõnumi on «Esmaspäewale» saatnud keegi Karl Niilus, kes elab Tallinnas kusagil Koidu tn. Kas niisugust isikut üldse ilmas on olemas, seda teab ainult «Esmasp.» toimetaja.

«Esmaspäewa» wastutaw toimetaja Olaf Soots mõistetakse 4 kuuks türmi ja kohtukulusid tasuma 5000 mrk. 5.09.1926

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles