Vene väeüksused alustasid lahkumist Phothi sadamast

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene soomuk Gruusia sadamalinna Phothi läheduses.
Vene soomuk Gruusia sadamalinna Phothi läheduses. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa alustas täna väeüksuste väljaviimist Musta mere ääresest Phothi sadamalinnast ja selle ümbrusest.


Reutersi reporteri kinnitusel nägi ta Phothi eeslinnadest lahkumas soomukeid ja veoautosid.

Siiski pole Vene väeüksused lahkunud Senakist, kus väidetavalt tehakse samuti ettevalmistusi taandumiseks.

AFP teatel saadavad taanduvat sõjaväekolonni kuni Senakini ka Gruusia politseinikud.

Venemaa president Dmitri Medvedev lubas eelmisel nädalal toimunud kohtumisel Euroopa Liidu eesistujamaa presidendi Nicolas Sarkozyga, et Vene väed lahkuvad täielikult Gruusia territooriumilt kuu aja jooksul, kuid ei nõustunud vägesid välja tõmbama separatistlikest Abhaasiast ja Lõuna-Osseetiast. Strateegiliselt olulisest Phothi sadamalinnast ja selle ümbrusest lubati taanduda nädalaga.

Samuti kinnitas Medvedev, et väed tuuakse Gruusias asuvast puhvertsoonist välja, kui sinna on saabunud rahvusvahelised jõud, kelle hulgas peaks konfliktipiirkonda saabuma ka 200 Euroopa Liidu vaatlejat.

Varem sõlmitud kuuepunktiline rahukava nägi samuti ette Vene vägede väljaviimist Gruusiast konfliktieelsetele positsioonidele, kuid Venemaa lepet ei täitnud.

Venemaa on ka teatanud, et paigutab nii Lõuna-Osseetiasse kui ka Abhaasiasse 3800 meest ning asendab konfliktitsoonis viibinud rahuvalvajad regulaarväeosadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles