Küsitlus: kas Eesti väljapaistvad inimesed peaksid neile antud autasu Venemaa presidendilt vastu võtma?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Sutrop
Margit Sutrop Foto: Peeter Langovits

Venemaa president Dmitri Medvedev andis sel kuul Sõpruse ordeni maestro Eri Klasile ja päästeameti peadirektorile Kalev Timbergile ning presidendi aukirja sõudja Jüri Jaansonile.

Margit Sutrop,
TÜ eetikakeskuse juhataja

Küsimus ei ole mitte maas, kes ordeni annab, vaid selles, mille eest antakse. Antud juhtumite puhul ei näe ma küll probleemi, miks ei oleks pidanud ordenit vastu võtma. Probleemi selline püstitamine õhutab viha, mida abi osutamisega tulekahjuga võitlemisel kaudselt kustutati. Eesti päästeameti korraldatud abi Venemaale tulekahju kustutamisel näitas Eesti eelarvamustevaba suhtumist naaberriiki ja ordeni andmine oli kinnitus selle kohta, et abi on tänuga vastu võetud.

Marko Mihkelson,
välispoliitika ekspert

Nendel juhtudel, mida meie teame, on ordenite andmiseks täiesti arusaadavad põhjendused. Mul tekiks rohkem küsimusi, kui näiteks Põhja-Korea liider otsustaks autasustada. See tunduks kummaline, sest igal autasul peaks olema konkreetne põhjus. Nendel juhtudel on aga asi selge ja mul endalgi on tulnud kokku puutuda situatsioonidega, kus mulle on omistatud Prantsusmaa ja Poola ordenid, ning pole tekkinud küsimust, et kas võiksin vastu võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles