Õendusõppes napib praktika juhendajaid

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õde.
Õde. Foto: David Cheskin/PA Wire/PA Images

Eesti Õdede Liit, haiglad ning tervishoiukõrgkoolid on mures õendusõppe praktika pärast, sest kui praktikakohti üle Eesti jagub, siis juhendajaid leida on üha raskem, kuna juhendamist hüvitatakse väga vähesel määral või üldse mitte, vahendas ERR.

«Praktika juhendajad on meil väga head, kindlad inimesed, saanud teatud väljaõppe, teatud hariduse, aga kui me saadame talle järjest juhendatavaid ja juhendatavaid, no ta väsib ära ju,» nentis Tallinna tervishoiukõrgkooli rektor Ülle Ernits.

Kuna haiglates valitseb pidev õdede puudus, siis on ametis olevad õed niigi üle koormatud ja juhendamise eest makstav 32 eurosenti miinus maksud, ei ole motiveeriv ja isegi seda ei maksta igal pool.

Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse esimees Tõnis Allik rääkis, et varasemalt on tehtud ettepanek, et juhendamise eest makstaks 32 sendi asemel üks euro, kuid Eesti Õdede Liidu presidendi Ester Öpiku sõnul võimaldaks see küll tasuda asutustele ühe õpilase kohta ühe tunni eest, aga see poleks piisav.

Esialgu soovitakse, et riigieelarvest leitaks probleemi leevendamiseks miljon eurot ja seetõttu on sotsiaalministeerium on valitsusele esitanud ka vastava lisarahastamise taotluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles