Ilves jättis julmade mõrvarite armuandmispalved rahuldamata

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves jättis täna allkirjastatud otsusega rahuldamata 22 süüdimõistetu armuandmispalved, teiste seas peavad vanglakaristust edasi kandma mitu julmades mõrvades süüdi mõistetud kurjategijat.

Ilves ei andnud teiste seas armu 1984. aastal sündinud Aleksandr Borodulinile, kes tungis 25. juunil 2006 koos kuriteokaaslastega Harjumaal Rae vallas karjääri territooriumile, et sealt kütust varastada. Neli meest tungisid kallale neile peale sattunud valvurile, peksid ta läbi ja viisid lähedalasuvasse metsa, kus ta suri. Kohus mõistis Borodulini 2008. aasta detsembris 12 aastaks vangi.

Presidendi otsusega ei saanud armu ka 1958. aastal sündinud Vladimir Botško, kes kannab vanglakaristust juba alates 1992. aastast. Kohus  mõistis Botško 1992. aastal tapmiste ja vägistamiste eest surma. Hiljem asendas kohus Botško surmanuhtluse eluaegse vangistusega.

Armu ei saanud ka 1965. aastal sündinud Tarmo Lunden, kes kannab kahe mehe mõrva eest 15-aastast vanglakaristust. Mees peksis 15. märtsil 2002 koos kaaslastega Pärnus bordellis kaht meest ja pussitas nad seejärel surnuks.

Ilvese otsusega ei saanud armu ka kolme inimese julma mõrva eest eluaegset vanglakaristust kandev Eduard Mägi. 1972. aastal sündinud Mägi pani rebis 1994. aasta 5. mail koos kahe kaaslasega Narvas autosse kohaliku raudteepolitsei kordniku, peksis ja kägistas teda sõidu ajal ning röövis püstoli koos 16 padruniga. Röövimise varjamiseks kägistasid roimarid ohvri surnuks ja viskasid laiba Balti Elektrijaama kanalisse.

Sama aasta 15. septembril vägistas Mägi koos kahe kuriteokaaslasega Balti Elektrijaama lähedal naise ja tapsid ta kuriteo varjamiseks Vaivara valla metsas.

26. septembril 1994 peksis Mägi koos kahe kaaslasega puudega meest ja viisid oimetu kannatanu Narva lähedal asuva nahavabriku juurde, kus peksid ta surnuks. Ohvri surnukeha heitsid mehed veega täidetud karjääri.

Riigipea ei rahuldanud ka julma mõrva eest üheksa-aastast vanglakaristust kandva 1990. aastal sündinud Veljo Pohla armuandmispalvet. Pohla tungis 12. novembril 2008 Tartumaal Luunja lähedal põllul koos alaealise kaaslasega kallale kohalikule mehele. Noorukid peksid mehe viina ja sigarettide kättesaamiseks julmalt läbi ning jätsid ta põllule lebama. Kohalikud elanikud leidsid eluohtlikus seisundis mehe hiljem põllult, kuid arstid ei suutnud ta elu päästa.

Armu ei saanud ka 1972. aastal sündinud Anželika Veits, kes pettis koos oma emaga eluheidikutelt kortereid välja ja üritas ühte oma ohvrit mõrvata. Veits kannab suures ulatuses ja grupiviisiliselt toimepandud kelmuse ning mõrvakatse eest kaheksa aasta pikkust vanglakaristust. 2007. aasta märtsis üritas Veits kätte saada Tallinnas Lasnamäel elava mehe korterit. Veits andis koos kaaslasega mehele mürgitatud jooki, peitsid oimetu mehe autosse ja sõidutasid ta Riiga. Teadvusetu mees leiti Läti pealinnast, kus arstidel õnnestus ta elu päästa.

Ilves ei andnud armu ka 1982. aastal sündinud Valeri Verbitskile, kes kannab politseiauto rammimise eest viieaastast vanglakaristust. Politsienikud peatasid 12. veebruaril 2012 Narvas alkoholi- ja narkojoobes Verbitski auto. Dokumentide kontrolli ajal põgenes mees sündmuskohalt ja hakkas Sillamäe poole sõitma. Politsei sulges Tallinna-Narva maanteel mehe peatamiseks patrullautoga tee, kuid Verbitski sõitis peatumata suurel kiirusel politseiautole külje pealt sisse. Üks politseinik sai raskelt vigastada, teine politseinik ja Verbitski autos olnud naine said kergemaid vigastusi.

Ilves jättis tänase otsusega rahuldamata kõigi 22 armuandmispalve esitanud süüdimõistetu taotlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles