Pauluse jõugu kohtuasi läheb edasi

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juunis pooleli jäänud Assar Pauluse jõugu protsess läks täna edasi kaitsjate kõnedega, kes on seni rõhutanud, et süüdistused Pauluse väidetava jõugu suunas on umbmäärased.

Kaitsekõne pidas Peeter Kure advokaat. Kurge süüdistatakse maksupettuses (süüdistuste kohaselt osteti Tartumaal talumeestelt mustalt vilja kokku ja müüdi edasi. Teeniti ligi 100 000 eurot, mis jäi riigil saamata. Sealt liikus osa jõugu ühiskassasse – toim.) ning Pauluse jõuku kuulumises. Tema otsene ülemus pidi olema süüdistuse järgi Lõuna-Eesti jõugu juht Andres Vaik.

«Süüdistus on koostatud niivõrd üldsõnaliselt,» rääkis Kure advokaat Anne Tammer. «Kui Peeter Kure ülesanne oli tasuda raha ühiskassasse ja Alo Paluoja toetamine, siis minu hinnangul peaks olema süüdistuses välja toodud, milliseid rahalisi tehinguid on silmas peetud – kui palju ja millal,» jätkas ta.

Kaitsja lisas, et Kurg kuulub süüdistuse kohaselt 2013. aastast ühendusse, kuid süüdistusest ei selguvat, millise tegevuse põhjal seda järeldatakse.

«Mida tähendab «Andres Vaigu nimega opereerima», mis selle sisu on? Kas ja miks oli vaja Andres Vaigu nimega opereerida – süüdistusest jälle ei leia,» lisas Tammer, kes küsis, kuidas on võimalik ümber lükata fakte süüdistuses, kui neid ei ole.

Loobuvad kohtus kohal käimisest

Süüdistuse kohaselt samuti Pauluse jõuku kuuluvat Mati Kullamäed kaitseb Ahto Sirendi, kes kinnitas samuti, et tõendeid pole ja süüdistused on abstraktsed.

Samuti heitis ta ette prokurörile, et ta rikkus avakõnes süütuse presumptsiooni ja kohtualused on juba tembeldatud kurjategijateks. Samuti heitis ta ette, et prokuratuur olevat soovinud mõjutada avalikku arvamust ja avaldanud detailselt süüdistuse sisu. «Prokuratuuri poolt avaliku arvamuse mõjutamisega on mõjutatud ka tunnistajaid. Keegi ei saagi kunagi teada, mida mäletab allikas enda mälust või ajakirjandusest,» rääkis Sirendi.

German Svetšnikovi kaitsja Dmitri Skoljar ütles, et ei saa aru, milles seisneb karistusõiguslik probleem. Lisaks kuritegelikku ühendusse kuulumisele, süüdistatakse meest ka tulirelva ja selle olulise osa ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises. Kaitsja sõnul oli Svetšnikov veendunud, et relva ei saa kasutada ja see oli tal kodus pigem suveniirina.

Paljud kaitsjad taotlesid võimalust, et süüdistatavad ise mahukal protsessil osalema ei peaks, kuna kasvatatakse lapsi, juhitakse äriühinguid, õpitakse jne. See ei võimalda iga päev Tallinnas kohtus istumas käia.

Riigiprokurör Kati Reitsak ütles, et tekkinud on üllatav olukord, kus kaitsjad ütlevad, et ei saa süüdistusest aru, kuid ei pea vajalikuks süüaluste osalemist istungitel.

Kohtunik otsustas taotlused rahuldada, mis tähendab, et osa süüdistatavaid (kokku kaheksa), kes ei ole vahi all, ei pea kõikidel istungitel kohal olema. Nad said ka tänaselt istungilt lahkuda.

Istung jätkus tõendite tutvustamisega.

Juunis tõid kaitsjad samuti välja, et süüdistused on väga üldsõnalised ja umbmäärased.

Kohus alustas süüasja arutamisega 10. juunil. Mahukas kriminaalasjas süüdistatakse kolme meest kuritegeliku ühenduse juhtimises ja 18 meest ning ühte naist kuritegelikku ühendusse kuulumises. Kokku on süüdistuse saanud 26 inimest ja kaks ettevõtet. Neil kõigil on kokku 23 advokaati.

Ükski kohtualune end süüdi ei tunnistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles